Gyurkity Péter

Nagyot ugrana a tőzsdére igyekvő Xiaomi

Az idei célt már elérték, jövőre azonban megdupláznák a profitot.

A kínai Xiaomi utoljára 2014-ben váltott ki a mostanihoz fogható izgalmakat, akkor azonban még az egyik legforróbb, legjobb reményekkel kecsegtető újoncnak számított a cég. Két-három éven át lassult a forgalom, a többiek mintha alaposan megelőzték volna őket, mostanra azonban ismét lendületet nyertek és tovább erősíthetik pozíciójukat.

Hírügynökségi értesülések szerint az idei évre kitűzött 15 milliárd dolláros bevételt már sikerült elérniük, ezt nemrég a cég illetékesei is megerősítették. Úgy tűnik azonban, hogy a teljes évre vonatkozóan 17 és 18 milliárd dollár között lesz a bevétel, a tiszta profit pedig elérheti az 1 milliárd dollárt. Ez már önmagában is szép eredmény, jövőre azonban megdupláznák a nyereséget, ez pedig megnyithatja az utat egy nagyon szép tőzsdei megjelenéshez, amire már amúgy is jó ideje készülnek. Ezekben a hetekben választják majd ki a közreműködő bankokat, a fenti adatok révén pedig az elmúlt időszak egyik legnagyobb IT-bevezetése lehet a fontos esemény.

Könnyen előfordulhat, hogy a gyártó rögtön 100 milliárd dolláros piaci értékkel jelenhet meg a tőzsdén, ami persze részben a jelenlegi IT-lufival is magyarázható. 2014-ben még 46 milliárdra becsülték a céget, ezt azonban a gyors túlterjeszkedés, majd pedig a visszaesés követte. Most már sokkal jobban állnak, a harmadik negyedévben például az Apple-t megelőzve jöttek fel Kínában a negyedik helyre, de több más országban (így például Indonéziában és Oroszországban) is újult erővel jelentek meg.

A megfelelő folytatáshoz arra lesz szükség, hogy a vásárlók a cég saját csúcskategóriás modelljeire váltsanak, és ne valamilyen rivális megoldásra. Az elkövetkező egy-másfél év megmutatja majd, hogy ez valóban így lesz-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #1
    Ez nem túl jó hír. Amikor egy cég egyre nagyobb profitra és tőzsdére törekedik, az azzal jár, hogy egyre drágábbak vagy egyre gyengébb minőségűek lesznek a termékeik. Másképpen nem lehet profitot növelni. Akkor majd keresünk egy másik megbízható feltörekvő céget.