SG.hu

Nagyon hiányzik a szenior programozói réteg

Az elvándorlás mértéke lassult, a bérek még jövőre is növekedni fognak, a munkáltatói kommunikáció szerepe hatványozódik.

Az állandósult informatikai munkaerőhiány problémája kikerülhetetlen téma az elmúlt években. A kormányzati és magánkezdeményezések, az oktatási reformkísérletek és az újfajta villámképzések enyhítettek a problémán, sok esetben megállították annak mélyülését, de a keresleti és kínálati oldal között még mindig nagy különbség van. Az IThon.info információs platform összegezte az elmúlt esztendőt, valamint a piacra váró feladatokat.

A kínálati oldalon több dolog befolyásolta az informatikai állásokra jelentkezők számát. Egyrészt az idei esztendőben már tudatosan ismerkedett a villámképzések elvégzése utáni kezdő szakembergárdával a munkaerőpiac, másrészt kiegyenlítődni látszik a trend az el- és hazavándorlás területén, amely bővülést nem is jelent, de szerencsére a munkaerőhiány növekedését lassíthatja. Úgy vélik, a következő évi trendeknél ezeknek a folyamatoknak az erősödése várható, hosszabb távon pedig érezhető lesz az informatikai felsőoktatást választó fiatalok növekvő száma is, amely idén az IVSZ közlése szerint +10%-os változást mutatott.

"Az IThon.info portál több idei kezdeményezésében mérte fel a szakemberek munkahely választásának vagy akár a külföldről való hazatérésének motivációját, amelyek eredménye egyértelműen a világos és tiszta munkáltatói kommunikáció jelentőségét mutatja. A munkaerőpiacra frissen belépő kollégáknak és a hazatérésen gondolkozóknak is információra van szüksége a vállalatot és projekteket bemutató alapoktól kezdve az ott használt technológiákig és fejlődési lehetőségekig. Ezek az apró mozzanatok kulcsfontosságúak lehetnek a munkahely választásnál és alapvetően meghatározzák a keresleti és kínálati oldal sikeres találkozásának tényezőjét.” – nyilatkozta Pulay Gellért, a platform alapítója.

A keresleti oldal bővülése az idei és a következő években is erőteljes versenyre kényszeríti a piaci szereplőket. „A legnagyobb piaci szereplők hamar felszippantják a kezdő kollégák tömegeit, emellett azonban még mindig komoly küzdelmek folynak a tapasztaltabb, szenior kollégák megszerzéséért és megtartásáért. A hazai piacon ráadásul folyamatosan jelennek meg a nemzetközi kis és nagyvállalatok is, ahol a kezdetekben folyamatos a bővülés a munkavállalók létszámában. A nemzetközi trendekkel összhangban így a bérek emelkedésében sem várható érezhető tompulás a következő esztendőben.” – folytatta a vezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • attes #6
  Heh, ja amíg azt hiszik, hogy az a csapatmunka, hogy egész nap bent ülsz az irodában.
 • bunny #5
  Nem, a senior programozó már elég rutinos ahoz, hogy ne akaron bent szopni egy irodában egy olyan munkát végezve, amit bárhonnan, sokkal kényelmesebb környezetből is végezhet. Úgyhogy ott dolgozik, ahol ez megoldható, a többi cég meg rinyál, hogy nincs senior programozó. Számukra valóban nincs.
 • nlght #4
  Ezt a pék dumát nem tudom honnan vetted. Elmegy a senior külföldi céghez a magyar helyett és ennyi. Senior ismerős eddig angliai cégnél húzta az igát, most fog hazaköltözni egy megyeszékhelyre és ugyanannál a cégnél csapatja majd, csak távmunkában programozik.
 • Sequoyah #3
  Gondolod, hogy a senior programozok inkabb elmennek peknek, csak mert az IT-ban nincsen tavmunka? A tavmunkatol nem kepzodik egyetlen uj senior programozo sem...
  A kulfoldon dolgozok sem a tavmunka miatt fognak hazajonni...
 • jkedzs #2
  szar munka szar pénzért, idiótákkal való együtt dolgozás egy szenyiórnak sem kell. Mo-n pedig ez a szint.
  szakmai emberek számára, akik mélyen benne vannak a saját területükben, azoknak ilyenfajta munkakörnyezetben dolgozni derogál.

  ezek a munkáltatók nincsenek azon a szinten. azt kapják, amit érdemelnek: kóklereket, folyamatosan elcsúszó projekteket, szar minőségű rendszereket.
 • bunny #1
  Jaja, blablabla. Kicsit rugalmasabbnak kéne lenni a munkáltatóknak a távmunka felé és rögtön nem lenne semmi hiány.