Berta Sándor

Felismeri a betörési kísérletet az okosriasztó

A piacon rendkívül sok üvegtörést jelző rendszer található, amelyek megbízhatóak, ugyanakkor nem minden behatást észlelnek.

A Fraunhofer Társaság kutatói egy újszerű riasztót fejlesztettek ki, amely már az ablakok manipulációs kísérleteit is érzékeli. A rendszer regisztrálja mind az üveggel kapcsolatos hőmérséklet-változásokat, mind a különböző külső behatásokat, ráadásul mindezt valós időben teszi. Ennek köszönhetően a betörőknek gyakorlatilag semmi esélyük sincs észrevétlenül bejutni a kiválasztott épületekbe vagy lakásokba.

A jelenlegi riasztók általában csak akkor kapcsolnak be, ha a biztonsági üveget betörik. A hagyományos biztonsági üveget általában fémszálakkal erősítik meg, amely csak nagyon erős mechanikus behatás esetén törik szét és ezáltal aktiválódik a riasztó. Amennyiben viszont az üveget például egy vágóeszközzel vagy egy fúróval megsértik, akkor arra a hagyományos riasztók egyáltalán nem vagy csak későn reagálnak, ezt pedig kihasználhatják a betörők.


Az új megoldás mind a termikus, mind a mechanikus hatásokat érzékeli - valós időben és dinamikusan. Már egy könnyed ütés is elegendő a riasztás kiváltására, az erőhatásnak köszönhetően ugyanis megváltoznak az üveg mechanikus tulajdonságai, amit az új rendszer észlel. Az üveg ellenőrzését végző szenzor optikai módszert használ. Az érzékelőkábelt az ablakkerethez és egy kiértékelő egységhez csatlakozik. Ez utóbbi jelenleg egy 14 x 9 x 7 centiméteres doboz és a mérete szükség esetén akár tovább csökkenthető. Az egységet a jövőben beépíthetik majd az ablakkeretekbe, de a biztonsági üvegtől akár nagyobb távolságra is elhelyezhetik.

Dr. Peter Reinig, a Fraunhofer Társaság tudósa elmondta, hogy nagyon finoman és célzottan be lehet állítani a rendszert, az akár a könnyebb vagy az erősebb ütésekre reagálhat. Ezt alkalmazási esetenként egyénileg konfigurálni lehet. A szakember hozzátette, hogy egy focilabda vagy egy madár például teljesen más mintát hagynak, mint egy kalapács vagy egy baseballütő. A tesztek során a kutatók az utóbbi két eszköz mellett bevetettek fúrót, lőfegyvert, fejszét és hőlégfúvót is. A használt mintafelismerési eljárás segítségével kizárhatók a téves riasztások.


A megoldás nem csupán biztonsági üvegeknél alkalmazható, hanem akár hidak, épületek, csővezetékek, a repülőgépgyártásban és az űrhajózásban alkalmazott tartószerkezetek, valamint a szélturbinák esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!