MTI

A magyar felhasználásnál több áramot fogyaszt a bitcoin bányászata

Magyarország elektromos áramfogyasztásánál több elektromos energiát emésztenek fel a Bitcoin "bányászatot" végző és a kriptodeviza-rendszert üzemeltető számítógépek - derül ki a Digiconomist kimutatásából.

A Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index szerint a kriptodevizák nyilvántartását és forgalmazását bonyolító számítógépek jelenleg évi 29,86 terawattóra elektromos energiát használnak fel, ami a világ energiafogyasztása 0,13 százalékának felel meg. A kriptodeviza-rendszer energiafogyasztása nagyjából Szlovákia vagy Marokkó elektromos áramfogyasztásának felel meg. Magyarország elektromos áramfogyasztása 21,55 terawattóra, Ausztria éves fogyasztása 69,75 terawattóra, Németországé pedig 533 terawattóra. A világon 159 olyan ország van, amelynél több energiát fogyaszt a kriptodeviza-rendszer.

Az amerikai háztartások átlagos energiafelhasználását alapul véve pedig 2,7 millió háztartás fogyasztásának felel meg a kriptodeviza-rendszer fenntartása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #7
  Ha megnézed, hogy mennyi energia megy el a hagyományos pénzforgalomra, akkor a kriptopénzek energiaigénye a statisztikai hibaszázalékot sem éri el.
  Ehhez képest a pénzed ma már 90%-ban ugyanúgy bináris értékek sokasága, mintha kriptopénz lenne.

  Ettől függetlenül persze a kriptopénzek még nagyon messze vannak attól, hogy valódi pénzként funkcionáljanak, ennek első sorban az árfolyamuk drasztikus ingadozása az oka.

  Amúgy szerintem AcsMarci az etherre gondol, ahol a blockchain alapú szerződésekkel és ether alapú elszámolással valóban bérbe tudod adni a géped kapacitását másoknak.
 • Andrevv #6
  Mi? Ezt honnan veszed? A bitcoin csak egy olyan bináris értek ami megfelel egy bonyolult matematikai egyenletnek. Semmi haszna nincs, csak ritka és nehéz kiszámolni, ezert pénznek használjak.
  Véleményem szerint a világ egyik legnagyobb baromsága, energiapazarlás a köbön.
  Sokkal hasznosabb dolgokra is lehetne használni azt az áramot, vagy annyival kevesebb széndioxid jutna a levegőbe, ehelyett mit csinálnak? Elpazarolják ilyen hülyeségekre. A világ legnagyobb idiótái foglalkoznak ilyesmivel...
 • cateran #5
  Fraszt..oszealmodik tucskot-bogarat...
  "A software developer called Satoshi Nakamoto proposed bitcoin, which was an electronic payment system based on mathematical proof. The idea was to produce a currency independent of any central authority, transferable electronically, more or less instantly, with very low transaction fees.
  ...
  Around the world, people are using software programs that follow a mathematical formula to produce bitcoins. The mathematical formula is freely available, so that anyone can check it.

  The software is also open source, meaning that anyone can look at it to make sure that it does what it is supposed to."

  Bunnynak uzennem...
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.11.29. 09:00:24
 • bunny #4
  Ezt tuti, tehát valami hasznos tevékenységet végez a gép, nem csak egy roppant bonyolult algoritmust kerget?
 • AcsMarci #3
  A bitcoin bányászat valójában azt jelenti, hogy megosztod a géped erőforrásait olyanokkal, akiknek erre szüksége van - cégek, tudományos intézetek, stb. - amiért ezek fizetnek neked. Pontosabban, egy másik cégnek fizetnek, az pedig szétosztja a feladatokat a "bányász" gépek között. Te pedig a géped teljesítménye után kapsz majd pénzt.
 • HUIrnok #2
  Így a cikk alapján egy nagyon összetett gondolatsorozat mereng bennem.

  Ha még gondolkoznának a gazdaságosságon, akkor úgy csinálhatták volna ezt meg, hogy van egy X mennyiség a valutából. Mondjuk 100.000 milliárd. Oszt ez áramolhatna a felhasználók között, ami egy félig zárt rendszerben tartja a valuta egészét. Oszt csak a bányászat és a spekulációmentesség mentén haladva lehetne további fejlődési lehetőség után kutatni, hogy az alkalmazói mégis hogyan juthatnának hozzá tisztán.

  Ez persze már a Bitcoin (BTC) 21.000.000 darabos limitjével már kivan vitelezve. Csak itt mondjuk nem osztanám tovább 100 milliomod alá, hanem csak egész összegeket hagynék.

  Lenne egy mindenki számára elérhető lehetőségsorozatok összessége, amit aztán a gépeink segítségével egy szabad algoritmus megvizsgálna és igazolhatóként tekintené, ha minden a zöld sávban ment végig. Így kérhető lehet a pénz. Mondjuk videónézés, kérdőívezés vagy bizonyos megkötésekkel egy kiválasztott játéknak a végig vitele stb. Az elvégzett munkát követően egy random összeg járna az illető "számlájára", amely csak valós pénzre volna átváltható.

  Ezzel persze megszületne egy pár új problémasorozat is, amit szintén meg kéne vizsgálni, mint amely a botok és végfelhasználói miatti csalást zárná ki.

  Ennél nagyon hiányolom az együttműködést. Nem nagyon látom a magánszektorban és az állami szektort úgy, hogy bármilyen józan értékelést is végezne ilyen megoldás kapcsán.
  Utoljára szerkesztette: HUIrnok, 2017.11.27. 13:45:41
 • bunny #1
  A mai napig nem értem ennek az értelmét. Dolgoztatunk csomó számítógépet, használunk ezekszerint csillió energiát hogy számolja a lófa**t és ezáltal generáljon valutát. Mit számol a gép, mi értelme azon felül, hogy számol - sokáig? Én úgy tudom, semmit. Ez így a totális pazarlás, a amerikai "kuponzsonglőrök" IT megfelelője.