Berta Sándor

Európa dolgok internete fővárosa lenne Drezda

A település a félvezetőgyártásban betöltött eddigi szerepére és eddigi műszaki tradícióira építene.

Áprilisban Lipcse mellett Drezda lett a német szövetségi gazdasági minisztérium nemzeti digitális kezdeményezésének egyik fő pillére. A koncepció célja az, hogy a tudósokat, a gyártókat és a felhasználókat összekössék. A Smart Systems Hub Dresden – Enabling IoT nevű projektben szerepet vállaló vállalatok és kutatási intézmények "az okosrendszerekhez szükséges teljes kutatási és értékteremtő láncot" valósítják meg, s egy globális digitális központot akarnak létrehozni.

Az ambíciózus tervek az átfogó befektetési ígéreteken alapulnak. A következő években a Globalfoundries, az Infineon, a Bosch, a Fraunhofer Társaság, valamint a Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR) összesen 4,5 milliárd eurót akarnak befektetni. A cégek és szervezetek processzor-, szenzor- és 5G-modulokat gyártó üzemeket építenének, emellett szoftvereket fejlesztenének és dolgok internete platformokba invesztálnának. A Bosch 2013 óta a mikro-elektromechanikus szenzorokhoz (MEMS) fejleszt itt áramköröket, de a jövőben a gyártás is Drezdában valósulna meg.

Dirk Hilbert drezdai főpolgármester kijelentette, hogy a város a beruházásoknak köszönhetően a dolgok internete alaptechnológiák területén globális viszonylatban is meghatározó lesz. Drezdából olyan technológiák és termékek kerülnek majd ki, amelyeket dolgok internete alkalmazások keretében a gyártásban, az új mobilitás megoldásokban, az intelligens áramhálózatokban vagy az egészségügyi ágazatban fognak alkalmazni.

A Drezdai Műszaki Egyetem Campusán kialakítanak egy nyitott innovációs centrumot, erre a célra Szászország 100 millió eurót fordít. Emellett a tartomány az Ipar 4.0, az okosvárosok, a korszerű energiarendszerek és az új anyagok területén akar végrehajtani befektetéseket. A politika erre a célra az idén 350 000 euró, míg jövőre 500 000 eurót fordítana. A tervezett programok egyaránt szólnak a cégalapítóknak, a startupoknak, a kis- és a közepes vállalkozásoknak, a kutatási intézményeknek, a cégeket tömörítő szervezeteknek és a konszerneknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!