MTI

Ki kell adniuk utasaik adatait a légitársaságoknak Szlovákiában

A jövő év májusától Szlovákiában a légitársaságoknak kötelezően meg kell küldeniük utaslistáikat és az utasok személyes adatait a rendőrségnek, az erről szóló jogszabály-módosítást mai ülésén fogadta el a pozsonyi kormány.

A jogszabály szerint az adatmegosztás kötelezettsége az egyes repülőjáratok gyakorlatilag minden adatára, illetve az utasok összes személyes adatára is vonatkozni fog, beleértve a telefonszámukat, e-mail címüket, hogy kikkel együtt és milyen gyakran repülnek, valamint hogy hol és milyen módon vásárolták repülőjegyet.

A légitársaságok az adatokat legkésőbb 24 órával az érintett járat indulása előtt kötelesek beszolgáltatni, s a beszállás után aktualizálniuk kell azokat. A beszolgáltatott adatokat a rendőrség egy külön részlege, az utasinformáció-nyilvántartó nemzeti központ, kezeli majd, s az adatokat más hazai és külföldi biztonsági szervekkel is megoszthatja. Az adatokat öt évig őrzik meg, majd megsemmisítik.

A vonatkozó szabályozás szerint az utasok adatait a rendvédelmi szervek bizonyos bűncselekmények megelőzése, leleplezése céljából vagy azok elkövetői után folytatott nyomozás céljaira használhatják fel. A törvény által meghatározott ilyen bűncselekmények skálája meglehetősen széles, a lista minden olyan büntetendő cselekményt magába foglal, amelynek elkövetése esetén a kiszabható szabadságvesztés büntetés felső határa legalább három év.

A szlovák kormány által ma jóváhagyott jogszabály-módosítást egy az Európai Parlament által 2016 áprilisában elfogadott irányelv átültetése tette szükségessé. Az utasok adatainak összegyűjtését az uniós irányelv azzal indokolja, hogy azokra a terrorista és más jelentős bűncselekmények megelőzése, leleplezése és az elkövetőik után folytatott nyomozás céljaira van szükség. A szabályozás Szlovákiában 2018. május 25-től lép hatályba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!