SG.hu

Leginkább a kötelező jótállásból van vita az online vásárlásoknál

Legtöbbször műszaki cikkekre, IT-termékekre érkezik panasz a Budapesti Békéltető Testülethez, ami az online vitarendezési eljárásokat illeti. Ezek a termékek (például: okostelefon, iPad, televízió, porszívó, gyümölcs- és zöldségfacsaró, stb.), habár 10.000 Ft felett tartós fogyasztási cikknek minősülnek, mégis nem sokkal az átvételt követően elromlanak, és a kötelező egyéves jótállás ellenére elutasítják a fogyasztókat, amikor ingyenes javítást vagy cserét szeretnének.

Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület látja el a fogyasztók és a vállalkozások közötti, határon átnyúló, online vásárlásokból fakadó viták rendezésének feladatát. A fogyasztók által benyújtott panaszok alapján az online vitarendezési eljárással érintett ügyek nagy része a kötelező jótállás megtagadásával függ össze. A tartós fogyasztási cikkekre bizonyos vételár (általában 10.000 Ft) felett kötelező egy éves garancia vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha a termék meghibásodik, akkor a vállalkozásnak be kell bizonyítania, hogy eladáskor még hibátlan volt. Amennyiben ezt nem teszi vagy nem tudja megtenni, eleget kell tennie elsősorban az ingyenes kijavítási vagy kicserélési igénynek.

Nincsen lehetőség a kötelező egyéves jótállási idő alatt a garancia megvonására, hiszen az jogszabály folytán jár. Nem elég tehát ilyenkor egy a fogyasztónak szóló e-mail arról, hogy sérülést fedeztek fel a terméken, hanem a vállalkozásnak ilyenkor is be kell bizonyítania, miszerint a hibát ténylegesen ez a sérülés okozta. Ezzel függ össze, hogy év elejétől kezdődően jelentősen megnőtt az IT és műszaki cikkekkel kapcsolatos panaszok száma. Több alkalommal volt érintett ilyen jellegű vitákban például a román székhelyű eMAG (Dante International SA) cég is.

A fogyasztók több esetben a futárszolgálatot hibáztatták, mert szerintük nem megfelelő gondossággal és nem a kellő odafigyeléssel szállították vissza a vállalkozáshoz, vagy annak szervizéhez az általuk visszaküldött küldeményt. Például az egyik fogyasztó a televízióját egy programhiba miatt küldte vissza a cégnek, azonban azt mondták neki, hogy nem javítják garanciában, mert a kijelzője törött. Holott a fogyasztó végig azt állította, hogy hibátlan, sérülésmentes állapotban küldte vissza a készüléket. Más esetekben pedig egyenesen annak a gyanúja merült fel a fogyasztókban, hogy a szervizben rongálódott meg a visszaküldött készülékük.

Azért, hogy a viták elkerülhetőek legyenek és a fogyasztók hatékonyan érvényesítsék jogaikat, készítsenek ezért fényképfelvételeket, akár videófelvételt visszaküldés előtt a termékről, valamint annak becsomagolt állapotáról, mivel ezzel igazolni tudják annak visszaküldés előtti állapotát. A megfelelő csomagolásra is érdemes figyelniük. A futártól kapott átvételi elismervényt pedig minden esetben őrizzék meg, hiszen kizárólag annak birtokában lehet bizonyítani a csomag futárszolgálatnak történő (napra, akár órára és percre pontos) átadását.

Gyakran előforduló probléma még az, hogy amikor élnek a fogyasztók az online rendeléskor biztosított 14 napos indokolás nélküli elállási jogukkal és meggondolják magukat, a cég nem, vagy csak igen sokára - akár több hónap elteltével - téríti vissza a termék vételárát. Ilyenkor általában arra hivatkoznak a webáruházak, hogy hosszú időt vesz igénybe a vételár visszatérítésének technikai folyamata. Holott ilyen esetekben a vállalkozásnak haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított tizennégy napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó által kifizetett teljes összeget és azt csak addig tarthatja vissza, míg a terméket vagy a visszaküldést igazoló dokumentumot meg nem kapta.

A fogyasztók figyelmét sokszor elkerüli az, hogy nem magyar székhelyű vállalkozástól rendelnek. Ez akkor bír jelentőséggel, amikor egy esetleges meghibásodás esetén kiderül, hogy a cég külföldi (több száz km-re lévő) szerviz partneréhez kell visszaküldeni az elromlott terméket. Adott esetben, ez már önmagában is elhúzódó javításokhoz vezethet, holott a webáruházaknak törekedniük kell arra, hogy tizenöt napon belül a kijavítás megtörténjen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fefy #2
  Azért nekem volt pozitív tapasztalatom is az emag-al. Meghalt a pendrive-om, megkértem a garis futárt, a futár elvitte, kb 1 hét múlva láttam, hogy az évekkel korábbi rendelésem sztornózás státuszba került, felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy ez a sztornózás mi miatt is van. Erre annyit mondtak, hogy a hibaleírásom alapján javíthatatlan (rá sem nézett a szervíz(!)) és inkább visszaadják a teljes vételárat, ha adok nekik egy számlaszámot. Két nappal később az utolsó forintig mindent visszakaptam.

  Ettől függetlenül természetesen másoknak még lehet problémája. :)
 • mrzed001 #1
  Na ja, az emag-os sztorikkal tele a homár.
  A legviccesebb az volt, akit olyan szinten átvertek (500+ ezres tv), hogy bírósághoz kellett fordulnia.
  Na itt jött a nagy pofon, hogy bár magyarnak látszó bolt, valójában román, tehát a román bírósághoz kell fordulnia.
  Az meg tudjuk, pont annyira pártatlan a magyarokkal, mint amennyire a román bírók is szoktak lenne a meccseken.
  Szóval ESÉLYTELEN.