Berta Sándor

A saját partnereit is kikémlelte a CIA

Újabb részletek váltak ismertté a hivatal tevékenységéről.

A titkos információkat ismét a WikiLeaks hozta nyilvánosságra. A szervezet arra világított rá, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) még a saját partnereit, többek között a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) is kikémlelte egy trükk segítségével.

A CIA titokban többek között biometriai adatokat olvasott ki az FBI, az NSA és a belbiztonsági minisztérium rendszereiből. Erre a célra a hivatal az ExpressLane nevű kémszoftvert alkalmazta, amelyet egy saját biometria szoftveréhez csatolt. Ez utóbbit elérhetővé tették más szolgálatok számára is, cserébe azok bizonyos biometriai adatokat szállítottak a CIA számára. A hivatal munkatársai ugyanakkor tudatosan feltörték a programot, hogy az együttműködéstől függetlenül még több adatot szerezzenek meg. Ezeket az akciókat szoftverfrissítésekként álcázták.

A CIA műszaki szolgáltatások irodájának (OTS) alkalmazottai, arra hivatkozva, hogy frissítik a programot, elutaztak a partnerhivatalokhoz, majd a helyszínen elindították az Express Lane-t és kiolvasták a biometriai adatokat. Erről az FBI, az NSA és a belbiztonsági minisztérium dolgozói semmit sem tudtak, mert a frissítési ablak elrejtette a háttérben zajló folyamatokat. Amennyiben egy partner elutasította a frissítést, akkor volt egy vészmegoldás: egy rejtett parancs segítségével egy idő után a szoftvert teljesen meg lehetett bénítani. Abban az esetben csak akkor lehetett a programot elindítani, ha a helyszínre hívták a CIA egyik munkatársát. Mindezek 2009-es dokumentumokból derültek ki.

Márciusban írtunk arról, hogy a CIA még az okostévéken át is kémkedett. Az akkor nyilvánosságra hozott több mint nyolcezer titkosított információ arról szólt, hogy a hivatal milyen eszközöket használ hírszerzésre, hogyan alakít át például okostévéket és okostelefonokat lehallgató berendezésekké, vagy milyen módszerekkel veszi át az uralmat számítógépek fölött. Augusztus közepén pedig ismertté vált, hogy a Dumbo nevű projekt szoftvere képes manipulálni a webkamerákat és megsemmisíteni a videofelvételeket. A Windows operációs rendszerből az XP-t és újabb verziókat támogató program célja az, hogy eltüntesse a CIA munkatársainak a nyomait. Többek között képes kikapcsolni a mikrofonokat, a hálózati és a Bluetooth-adaptereket, továbbá felismeri az ellenőrzőszoftverek által írt adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    -az önmagával elfoglaltság meg a fideszezés közt hogy jön össze a kapcsolat? Csak akarni kell ?

    :D

    -nyugi, látom az a lényeg hogy jó sok érzelmi töltetet bevetve lehessen vitatkozni , lásd mennyire vagyok elfoglalva magammal, kapsz egy tippet a problémádra:

    ADHD :)
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.09.01. 22:59:17
  • Archenemy #2
    Inkább az a jellemző az ilyen szerencsétleneknél, hogy egy tökre nem releváns hír alatt is neki tudnak állni fideszezni. Milyen fokú becsípődöttség kell ehhez?
  • Sir Cryalot #1
    Jellemző a fidesz önmagával elfoglaltságára hogy a nagyvezír szerint azért nem rabolhatna a többi fideszes mert ő ott van ahol,

    mit ezeknek CIA . :D