Gyurkity Péter

A Xiaomi is Android One telefont dob piacra

Egy meglévő készüléküket teszik elérhetővé a megszokott kezelőfelület nélkül.

A Google – egyéb párhuzamos erőfeszítései mellett – az Android One program kibővítésén is dolgozik, mégpedig annak érdekében, hogy világszerte minél több olcsó, minden feleslegtől mentes szoftverrel ellátott készülék váljon elérhetővé. A jelek szerint most a Xiaomi is csatlakozik a kezdeményezéshez.

Az elmúlt hónapokban több ilyen megoldást is szemügyre vehettünk, ezek azonban elsősorban a fejlődő régiókban láttak napvilágot. Nem lesz ez most sem másként, hiszen a külső forrás szerint először az indonéz szabályozó hivatal internetes oldalán bukkant fel egy telefon, amelyet a kínai gyártó a számára hazai piacon korábban már bemutatott, mégpedig az Mi 5X néven. Nagy valószínűséggel ez rajtol majd el itt némileg eltérő megoldásként, hiszen a szoftveres oldalon a Google által fémjelzett operációs rendszer fut, amiről hiányzik a megszokott MIUI kezelőfelület, vagyis egy letisztult, minden külső „rárakódástól” mentes platformot kapunk, amely csak az Android One programban való részvételre utalhat.

A Xiaomi Mi 5X annak idején egy 5,5 hüvelykes kijelzővel jelent meg, amely az 1080p felbontást támogatta. Ehhez a Snapdragon 625 chip, 4 GB memória, egy 64 GB-os tároló, egy 3080 mAh-s akkumulátor, valamint egy hátoldali 12 megapixeles iker-kamera és egy 5 megapixeles előlapi szenzor csatlakozott. A szoftveres oldalon már akkor is az Android 7.1 Nougat futott, azonban a cég szokás szerint saját felületét párosította ehhez, míg a listán emellett az Európában használatos LTE-sávok, microSD, valamint egy 222 dolláros ajánlott ár társult. Jól láthatóan nem belépő szintű megoldásról van tehát szó, amely nyilván jól jön az Android One háza táján.

Az sajnos még nem derült ki, hogy ez a telefon mikor és milyen áron válik majd elérhetővé, ez azonban hamarosan szintén napvilágot láthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)