Berta Sándor

Üdvözlő­kártyát kaptak a legkeresettebb bűnözők

Az üdülőrégiók népszerű búvóhelyek a bűnözők számára, erre épített a legújabb kampányában az Europol.

Az európai szervezet digitális képeslapokat küldött a 21 legkeresettebb európai bűnözőnek. Kapott ilyet több magyar állampolgárságú, illetve magyar származású, de külföldi állampolgárságú bűnöző is, akiket többek között kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott kereskedelmével; zsarolással és védelmi pénz szedésével; valamint szándékos emberöléssel, súlyos testi sértéssel, szervezett lopással vagy fegyveres rablással vádoltak meg. Az Europol azt szeretné, ha a lakosság felfigyelne a turisták és a nyaralók közé rejtőzött bűnözőkre, s segítene az elfogásukban.

A magyar bűnözők kézre kerítését célzó felhívás képeslapján - amelyet az egyik legkeresettebb magyarnak, Kosztadinvoszki Viktor Milósnak címeztek -, ez szerepel: "Kedves Viktor, tudjuk, hogy szereted a csípős ételeket, ezért egy speciális gulyáslevest készítettünk neked! Gyere vissza! Üdvözlettel: a rendőrség". Az akció oldalán az Europol körözési listáján jelenleg 36 személy, köztük három magyar állampolgár és egy-egy magyar származású osztrák, illetve szlovák állampolgár szerepel. A felsorolásban szereplő magyarok között van Kosztadinvoszki Viktor Miklós, akit kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt keres a rendőrség, Plank Zoltán, akit szándékos emberöléssel, súlyos testi sértéssel, szervezett lopással és fegyveres rablással vádolnak, valamint Bánáti Attila, aki ellen kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott kereskedelme miatt adtak ki európai elfogatóparancsot.


A honlapon szerepel még - mint Ausztria legkeresettebb bűnözője - a magyarul beszélő, de osztrák állampolgárságú Foco Tibor, akit szándékos emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádolnak, továbbá, a honlap tanúsága szerint ugyancsak magyarul beszélő, de szlovák állampolgár Szűcs Henrik, akit bűnszervezetben elkövetett zsarolás és védelmi pénz szedése miatt köröznek a hatóságok. A tavaly keresett két magyar bűnöző - Varjú Tibor, a Koszi klán utolsó szökésben lévő tagja és Farkas Róbert, aki a gyanú szerint tagja volt a 2000-es évek eleji zálogházi fegyveres rablássorozatot elkövető bandának - már nem szerepel a listán.

Képeslapot kapott többek között Marco di Lauro is. A 37 éves olasz férfi a Camorra tagja és többek között gyilkossággal, drogkereskedelemmel és rablótámadások elkövetésével gyanúsítják. A képeslaphoz üzenet is társult. A feltett kérdés arra irányult, hogy nem hiányzik-e neki a valódi olasz konyha. Tine Hollevoet, az Europol szóvivője azt nyilatkozta, hogy a nyaralási célpontok népszerű rejtekhelyek a bűnözők körében, mert szeretik a szép életet, a napfényt, a strandokat és a jó ételeket. Éppen ezért a közelmúltban különösen népszerű célpont volt Spanyolország, Olaszország és Törökország. Hollevoet közölte, hogy tavaly egy adventi naptárakkal végrehajtott hasonló akció sikeres volt és három letartóztatást eredményezett. Többek között egy brit férfit is őrizetbe vettek, aki egy amszterdami bár pincéjében húzta meg magát, de felismerték a vendégek.

Az Europol tavaly indított új weboldalt a legkeresettebb bűnözők felderítésére. Az akkor 45 nevet tartalmazó lista idén 36-ra szűkült. A tizenkilenc nyelven elérhető honlapon részletes leírással és fényképpel mutatják be azokat a szökésben lévő bűnözőket, akiket a leginkább szeretnének kézre keríteni. A honlapon lehetőség van akár név nélkül információt szolgáltatni az elkövetőkről. A szervezet adatai szerint a körözési honlap 2016 januári elindítása óta 36 személyt sikerült elfogni, közülük legalább 11-et közvetlenül a honlapon közzétett információknak köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!