Berta Sándor

Új adat­központokat épít az Apple

A létesítményeket Kínában és Dániában hozzák létre.

Az Aabenraában tervezett centrum már a második lesz Dániában és teljes mértékben megújuló energiák segítségével fedezik majd a működését. Az Apple ugyanakkor Kínában, Kujcsou tartományban is felépít egy szerverközpontot. Utóbbi befektetés részét képezi az Apple egymilliárd dolláros átfogó beruházási tervének és egyrészt javíthat a társaság szolgáltatásainak sebességén és megbízhatóságán, másrészt úgy tűnik, hogy szükséges dologról van szó, mert a társaság csak így tud megfelelni a a kínai internetes jogszabályoknak. Az Apple egyik szóvivője hozzátette, hogy egyik rendszerükbe sem fognak kiskapukat beépíteni és a központot a Guizhou-Cloud Big Data Industry Co Ltd. segítségével alakítják ki.

Az Apple első dániai adatcentrumának a létrehozását 2015 februárban jelentették be, azt Viborgban építik fel és várhatóan az idei évtől kezdi majd el a működését. Az óriáscég még most is toborozza a szakértőket a létesítményhez. A helyi szakemberek úgy vélték, hogy a beruházásnak köszönhetően mintegy 300 új munkahely jöhet létre. A viborgi és az új szerverközpont egyaránt azt a célt fogja szolgálni, hogy biztosítsa az európai Apple-felhasználóknak az iTunes, az App Store és a Siri elérését. Mind a két létesítmény működését megújuló energiaforrásokból biztosítják majd.

Aabenraa közössége bejelentette, hogy a projekt minden eddigi dániai programnál nagyobb, mintegy 400 futballpálya méretű területen valósul meg. Thomas Andresen, Aabenraa polgármestere azt reméli, hogy az Apple példáját a jövőben más cégek is követhetik. Eddig a városban elsősorban egészségügyi, oktatási és logisztikai vállalkozások jelentek meg. Andresen szerint már az építkezési szakaszban sok új munkahely fog létrejönni és a befektetés nem csupán a település, de az egész Sonderjylland régió számára pozitív hatásokkal jár majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!