Berta Sándor

Az Amazoné lett a Whole Foods Market

A gigafelvásárlással egycsapásra több száz élelmiszerbolthoz jutott az üzletét az online térben megalapozó kereskedő.

Az Amazon 13,7 milliárd dollárért vásárolta meg a bioélelmiszereket árusító áruházláncot, ezzel egy újabb területen vetette meg a lábát és pillanatok alatt az Amerikai Egyesült Államok élelmiszerpiacának egyik fontos szereplőjévé vált. A társaság az elmúlt években már komoly nyomást gyakorolt a kiskereskedelemre és egyre nagyobb érdeklődést mutatott a piac iránt, de eddig a konkrét lépések elmaradtak.

A Whole Foods Market tavasszal még 461 élelmiszer-szupermarketet üzemeltetett és azok közül 440 működött az Amerikai Egyesült Államok területén, 12 Kanadában, míg 9 Nagy-Britanniában. Az 1978-ban alapított vállalat a jó minőségű és ennek megfelelően drágább élelmiszerek értékesítésére szakosodott. Az Amazon közleményében tudatta, hogy a vételár tartalmazza a 87 000 embert foglalkoztató bioélelmiszer-kereskedő óriáscég adósságait is, amelyek legutóbb 3,1 milliárd dollárt tettek ki. Az Amazon részvényenként 42 dollárt fizetett.

A tranzakció után is a Whole Foods Market fogja üzemeltetni a saját korábbi üzleteit és John Mackey marad az áruházlánc vezérigazgatója. A vállalkozás központja szintén marad a texasi Austinban. Az üzlet azután zárulhat le, hogy arra rábólintottak a Whole Foods Market részvényesei és a versenyfelügyelet. Mindez elvileg az esztendő második felére valósulhat meg. Érdekesség, hogy az Amazon német üzletága már 2010 júliusa óta árusít élelmiszereket. A "polcokon" összesen 35 ezer termék - zöldség, gyümölcs, hús, hal, de még különböző konyhák jellegzetességei és péksütemény - szerepel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Roviden, hogy mirol is van szo:
    https://www.youtube.com/watch?v=R9gGL1cnnhg