Mortimer

Zenecserélgetés ICQ-n: Aimster

Amíg a zeneipar a Napsterrel foglalkozik a bíróságon, addig más filecserélőrendszerek gyorsan terjednek, és egyre nehezebb lesz leállításuk.


A zeneipar új problémával kénytelen szembenézni, az Aimster cserélgetőprogrammal. Célcsoportja egy már most is népszerű szolgáltatás, az ICQ felhasználói. Kitalálói remélik, hogy elkerülhetik a jogi csatározásokat, mivel a cserélgetésben részt vevők köre korlátozva van.

Az Amerikai Zenekiadók Szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) és a Napster között zajló per október másodikán folytatódik. A RIAA a szerzői jogok megsértésével és kalóz MP3-mak cserélgetésének támogatásával vádolja a Napstert.
Az Aimster az AOL üzenőprogramjának felhasználóit célozza meg. A szoftvert milliónyi ember használja egyszerre, segítségével velünk együtt online lévő barátainkkal tarthatjuk a kapcsolatot, beszélgethetünk. Az Aimster ennek a szoftvernek a kiegészítése.

A Napster publikus, központi adatbázisával szemben itt a cserélgetés magánformában zajlik, a Gnutellához hasonlóan nincs központ. Az Aimster tekintélyes közönségre számíthat: az AOL közlése szerint 65 millióan használják üzenőprogramját. Az ICQ (I-seek-you) az egyik első a sorban, 1998 júniusa óta működik.

Amerikában van egy törvény az otthoni felvételekről (US Audio Home Recording Act), ami biztosítja, hogy szerzői joggal védett számokat is átadhassunk barátainknak. Mivel itt szintén csak ismerőseink látják zeneszámainkat, van esély a pereskedés elkerülésére.

Az Aimster már most is népszerű, kevesebb mint egy hónappal hivatalos indulása után a cég szerint egymillió ember használja. A szoftver korai verziója nem jól működik tűzfalak esetén, és csak korlátozott számú felhasználót támogat, ezeket a gondokat a jövőbeli verziók fogják megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!