Berta Sándor

Radikális változást hozott az Apple befektetése Nápolyban

A cégóriás új fejlesztői központja élettel teli, fiataloktól nyüzsgő városrészé alakította át a lepusztult rozsdaövezetet.

Az Apple első iOS-alkalmazásokat fejlesztő központja tavaly októberben kezdett el működni Nápolyban és gyakorlati tudással ruházza fel az iOS-programokat készíteni akaró jelentkezőket. A cég azért Nápolyt választotta helyszínül, mert egy olyan telephelyet keresett, amelyre nagy hatással lehet a megjelenésük. Az Olaszország déli csücskében fekvő városnak ez a része a '70-es évek óta halott, egy paradicsomkonzerv-gyáron kivül nincs már itt semmi. A házak lakhatatlanok, lerombolásra várnak, a helyi népesség pedig közel sem olyan jól öltözött, mint a nagyváros belsőbb részein. A szegénység szinte tapintható, erre a területre húzott fel az amerikai cégóriás az EU támogatásával egy hatalmas új épületet, mely úgy néz ki kivülről, mint egy bevásárlóközpont, azonban fegyveres biztonsági őrök veszik körbe.

Jelenleg 200 hallgató tanul a Federico II Egyetembe tagozodó intézményben, a következő három évben több mint ezer fejlesztő és cégalapító követheti a példájukat. A kurzusokon való részvétel minden esetben ingyenes és az Apple egy-egy iPhone, iPad és Macbook készülékkel látja el a résztvevőket. A képzés 9 hónapon át tart. A kialakított helyiségek nem hasonlítanak osztálytermekre: kör alakú asztalok vannak, ahol csapatok dolgoznak. A diákok valódi problémákkal foglalkoznak, amelyeket szoftverek és okostelefonok segítségével oldhatnak meg. A diákok elmondták, hogy a megszerzett tudást ugyanolyan jól tudják majd az Android esetében is használni, mint iOS alapokon.


Az elsődleges cél az, hogy a hallgatók ötleteket gondoljanak ki új alkalmazásokhoz, amelyeket aztán csapatban formálhatnak működő termékekké. Így mindenki a saját tapasztalatát és a személyes ötleteit adhatja bele a projektekbe. Amennyiben a fejlesztés megakad, akkor a professzorok segítenek. A kurzusok a legjobb esetben egy saját fejlesztésű programot eredményeznek, amelyek akár az Apple App Store rendszerébe is bekerülhetnek. Azonban a hallgatók nem csupán műszaki dolgokkal foglalkoznak, hanem marketinggel, üzleti kérdésekkel és dizájnnal is. Az intézetbe való felvételi teszt a jelentkezők logikus gondolkodását és a kreativitását is figyelembe veszi. A sikeres felvételhez senkinek sem kell kész programozónak lennie. Lehetőség van a megélhetési költségek fedezésére ösztöndíjat kérni.

Nápoly egyébként nagyon jó helyszínnek bizonyult, mert az élet olcsó, egy kitűnő pizza 5 euróba kerül, míg a világszínvonalú helyi kávé egy euróba. Az emberek barátságosak és nyitottak, az időjárás kellemes. Capri szigete a közelben van, a strandok pedig karnyújtásnyira. A campus nyitott a helyiek előtt is. A projekten nyer az Apple, a fiatalok, az olasz kormány és Nápoly városa is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!