Berta Sándor

Nem kaphatja meg a WhatsApp-adatokat a Facebook

Az illetékes német bíróság a közösségi portál ellen döntött. A felvásárlásra úgy adtak engedélyt, hogy nem kötik össze a két gigantikus felhasználói adatbázist, a Facebook mégis ezt teszi.

A hamburgi közigazgatási bíróság ítéletének értelmében a WhatsApp adatai nem adhatók ki a Facebook számára. A döntéssel a testület gyakorlatilag helyt adott Johannes Caspar professzor, hamburgi adatvédelmi biztos beadványának. Az ítéletben a bíróság megtiltotta a Facebook Ireland Ltd. számára, hogy megszerezze a WhatsApp-ot használó személyek telefonszámait és más személyes adatait, ha az érintettek ehhez előzetesen nem járultak hozzá.

A Facebook 2014 februárjában vásárolta meg 19 milliárd dollárért a WhatsAppot, majd tavaly augusztusban kiderült, hogy még több adatot gyűjtene a kommunikációs szolgáltatótól. Caspar már akkor kifogásolta és jogellenesnek tartotta ezt a gyakorlatot. 2016 szeptemberében közigazgatási végzés is született, de azt megtámadta a közösségi oldal a bíróságon, amely most ellene döntött. A testület az indoklásában kiemelte, hogy a körülbelül 35 millió német WhatsApp-felhasználó érdekei fontosabbak, mint a Facebook gazdasági érdekei.

Johannes Caspar úgy kommentálta az ítéletet, hogy a felhasználók egyértelmű megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy nem védtelenek az IT-óriásokkal szemben. A határozat jelentős jelzés az Európai Unió irányába is. Az EU egyébként tavaly decemberben azzal vádolta meg a Facebookot, hogy a WhatsApp-tranzakciót ellenőrző eljárása során hamis adatokat adott meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!