MTI

Kiberbiztonsági akadémia alakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az akadémia célja, hogy a közszolgálat, a rendvédelem és a honvédelem területén is katalizátorként működjön a kiberbiztonsági képzésben - mondta Krasznay Csaba programigazgató.

Az akadémia nyitórendezvényén Krasznay Csaba kiemelte: a kiberbiztonság fontosságát mutatja, hogy napi szinten jelennek meg sajtóhírek hackertámadásokról. Az egyik legutóbbi arról szólt, hogy orosz hackerek tavaly és tavalyelőtt feltörték a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét. Krasznay Csaba szerint indokolt, hogy minél többet, minél mélyebben beszéljünk a kiberbiztonságról, amihez tudományos, kutatási háttérre van szükség. A szakember rámutatott, Európában, Magyarországon is probléma az informatikai, kiberbiztonsági ismeret- és szakemberhiány.

A most megalakult kiberbiztonsági akadémia feladata, hogy az NKE egyes karainak, kutatóintézeteinek, műhelyeinek már meglévő erőforrásait összehangolja, a kiberbiztonsági kutatásokat, szakembereket támogassa. Mindehhez képzési programokat kezdeményeznek, szerveznek, és kiberbiztonsági gyakorlatokat is terveznek. Szeretnék az informatikai infrastruktúrát is fejleszteni, ehhez speciális labort kialakítani.

Az akadémia programigazgatója felidézte: az NKE négy karán már jelentős múltja van a kiberbiztonságot érintő képzéseknek. Az államtudományi és közigazgatási karon évek óta tanítják a közszolgákat, hogy miként lehet az informatikát biztonságosan kezelni. A nemzetközi és európai tanulmányok karon elsősorban a kiberbiztonság nemzetközi jogi kérdéseivel foglalkoznak. A hadtudományi és honvédtisztképző karon a kiberhadviselés, valamint a katonai információs rendszerek kibervédelme, míg a rendészettudományi karon pedig a kiberbűnözés, valamint a bűnmegelőzés internetes lehetőségei kapnak kiemelt szerepet a képzésben.

Az egyetem idén bővült ki a bajai víztudományi karral. Ezzel kapcsolatban Krasznay Csaba azt mondta, hogy a kibervédelemnek a vízügyi képzésben is egyre nagyobb a súlya, hiszen a vízügy - amely a kritikus infrastruktúra része is - egyre inkább informatikai háttér segítségével működik. A 2013-as információbiztonsági törvény nyomán a kibervédelmi keretrendszerben ki kell képezni a szervezeti vezetőket, felelősöket, szakértőket, közreműködőket, dolgozókat. Elmondta, hogy az egyetemen most is minden szinten, az alap-, a mester- és a phd-képzésben is megjelenik a kiberbiztonság, emellett folyamatosan tartanak továbbképzéseket is. A teljes magyar társadalmat képezni kell - tette hozzá -, hogy minél többen tudják, mire érdemes odafigyelni a kibertérben, és széles körben elterjedjen a biztonságos internet- és informatikafelhasználás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #1
  Előbb a számítástechnika alapjaival kéne megbírkóznunk!
  Mit akarunk tenni a nagytudású kíberbűnözők ellen,amikor egy nyomorult adminisztrációs rendszert sem tudunk folyamatosan üzemeltetni.
  Bankban,közhivatalban orvosnál rendszeresen fogadnak azzal,hogy a rendszer - nem működik,viszont azt sem tudják megmondani,hogy meddig...
  Nem kéne visszatérnünk a *csattogtatós*,karos számológépekhez,és a papír-alapu adminisztációhoz?
  /Mert kb. azton a szinten...megrekedtünk.../
  Az tagadhatatlan,hogy van egy hártyavékony,magasan képzett IT-gárdánk,de akik használják a modern,számítástechnikai rendszereket,a LEGALAPVETŐBB tudásnak sincsenek birtokában.Azokat pedig,akik működtetni tudnák ezeket a rendszereket,nem hajlandók megfizetni,ezért már el is tüntek.../más országokba!/