Berta Sándor

Orosz hackert fogtak el Spanyolországban

Levadásszák az orosz hackereket amint kiteszik a lábukat hazájukból. A férfi kiadatását azonnal kérte az Amerikai Egyesült Államok.

Pjotr Levaszov informatikust a múlt héten pénteken vették őrizetbe Barcelonában és azzal gyanúsítják, hogy részt vett az amerikai elnökválasztási kampány idején a politikusok ellen végrehajtott hackertámadásokban. A férfit hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték, az Amerikai Egyesült Államok pedig már kezdeményezte is a kiadatását. Az ügyben az Audencia Nacional nevű madridi bíróság dönt és az amerikai hatóságoknak 40 napjuk van arra, hogy olyan megfelelő bizonyítékokat mutassanak be a testületnek, amelyek alátámasztják a gyanút.

Nem ez az első ilyen eset, ugyanis január közepén egy szintén az USA által keresett orosz informatikust, Sztaniszlav Liszovot tartóztatták le a spanyol rendőrök a barcelonai repülőtéren és az ő ügyében is az Audiencia Nacional járt el. Brian Krebs IT-biztonsági szakértő úgy vélte, hogy Levaszov a Servera álnevű felhasználó, aki az egyik legnagyobb hatalmú orosz kiberbűnöző és aki jelenleg egyike a világ tíz legnagyobb spamküldőjének. A hacker 90 000 számítógépből álló botnetje képes naponta több mint 1,5 milliárd kéretlen elektronikus reklámlevél elküldésére.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Levaszov konkrétan hány támadást követhetett el egyedül vagy társakkal és azt sem, hogy a személye miként függ össze az amerikai politikusok ellen végrehajtott orosz hackertámadásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ennyi erővel sorra leszedhetnénk a jenki diplomatákat egész Európában...