MTI

Orosz kód futott a nemzeti konzultáció honlapján

Több ellenzéki párt vizsgálatot követelt, hogy kiderüljön, történt-e jogosulatlan adatkezelés. A Fidesznek csak Soros jutott az eszébe.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. "Egy mérőkód, ami az oldalak gazdájának segít statisztikákat készíteni a látogatókról, és a segítségével azt is ellenőrizni lehet, hogy az oldal jól van-e összerakva, könnyen tudják-e használni a látogatók. Ezzel önmagában nincs is semmi probléma, szinte minden weboldalon futnak ilyen kódok, a legelterjedtebb az amerikai Google megoldása". A portál szerint ugyanakkor problémás, hogy "2011-ben kiderült: a Yandex adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal". A portál szerint a kormányzati portál a felhasználók nevét, -mailcímét és életkorát is megosztja a szolgáltatóval.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a honlapon a személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva. A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ - írták. "Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki" - jelezték.

Molnár Zsolt (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke tájékoztatást vár a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól arról, hogy valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait. "Ugyanis ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti" - vélekedett. Az MSZP egyben felkérte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, indítson hatósági eljárást az ügyben, a vizsgálat idejére állítsa le a nemzeti konzultációt.

Szintén a NAIH elnökéhez fordult az ügyben Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke. Közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda olyan webes szolgáltatóhoz fordult, amelynek "tisztázatlanok a kapcsolatai az orosz titkosszolgálatokkal". A Magyar Liberális Párt közleményében azt követelte, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter mondjon le "a magyar választók adatainak idegen állam részére való kiszolgáltatása miatt" és induljon vizsgálat az ügyben.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja sajtótájékoztatóján közölte, a párt ugyancsak a NAIH-hoz fordul, amiért egy sajtóinformáció szerint orosz kód futott a nemzeti konzultáció internetes oldalán. Ungár Péter azt mondta: orosz tulajdonú és Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló keresőanalitikai eszközt működtettek a honlapon. A Fidesz-frakció szerint a baloldali pártok átvették a "Soros György által támogatott 444.hu képtelen állításait" a nemzeti konzultáció internetes oldalával kapcsolatban. A népszavazáshoz hasonlóan most is "pártpolitikai okokból támadják" a kormány kezdeményezését - tették hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cefet #5
  Amen.
 • esztyopa #4
  MINDEN jöhet,ami a hatalmunkat biztosítja...örök időkig...
 • bunny #3
  Egy kormányzati oldalon mi a tökömet keres akár egy google akár egy yandex, akár facebook vagy bármi más ilyen jellegű külső kód? SEMMI keresnivalója nincs ott egyiknek sem.
  Tökmindegy hogy került oda, erre nincs jó válasz. Ha csak szakmailag nézzük és kihagyjuk a politikai indokokat:
  Ha direkt rakták oda, elég nagy balfasz volt aki ilyen gagyi módon tette. Ha pedig valami sablon használtak, az meg pláne gáz, bár már volt rá példa, hogy ingyenes sablont használva készült kormányzati oldal amiért persze ordas pénzt fizettek.
 • morguldae #2
  Még mindig van aki nem hiszi? - "Az oroszok már a spájzban vannak!"... :-)
  A kérdés ki tette oda, miért van ott, mit csinál... A google dolgai is jó sok helyen ott vannak, még se mondja senki, hogy a google az USA kémkedik mindenki után... ja vagy mégse - lehet, hogy ezt is mondják? :-)
 • AnuluWork #1
  Még jó, hogy a facebookon nem fut orosz kód!