SG.hu

Általános a tájékozatlanság a szerzői jogok terén

A fiatalok (a 15-24 év közötti korosztály) csaknem háromnegyede - 72 százalék - az alacsonyabb ár miatt vesz hamis terméket - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése szerint az európai polgárok közel fele (44 százalék) szerint elsősorban a nagyvállalatok és híres művészek élvezik a szellemi tulajdon védelmének hasznát és a fogyasztókra nézve értelmetlennek tartják a szigorú intézkedéseket. Az online tartalmak kapcsán sok esetben az ismerethiány jelenti az egyik legsúlyosabb problémát, vagyis az érintett felhasználók nem tudják megállapítani, hogy mi minősül legális vagy illegális forrásnak. Tavaly ugyanakkor már a fogyasztók 24 százaléka gondolkodott el azon, hogy bizonyos zeneszámok vagy videók letöltésére szolgáló oldalakat legálisan használ-e, vagy sem, ami a 2013-as adatokhoz képest 5 százalékpontos javulást jelent - állapítja meg a jelentés.

Miközben az unió polgárainak kétharmada a gazdasági stabilitás egyik alappilléreként tekint a szellemi tulajdon védelmére, csaknem 50 százalékuk az innováció korlátozását és csak egy szűkebb kör védelmét látja a szigorú szabályozásban. Az 55 éves és annál idősebb megkérdezetteknek pedig jóval több mint fele (58 százalék) jelölte meg az alacsonyabb árat annak feltételeként, hogy az adott termékből az eredetit vegye meg a hamisított helyett. Abban is egyetértés van mindkét korcsoport körében (73 százalék, illetve 70 százalék), hogy a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok hiánya gazdasági káoszhoz vezetne.

Az általános tájékozatlanságot támasztja alá az a tény is, miszerint minden második válaszadó úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdon szigorú védelme negatív hatást gyakorol az innovációra - mutat rá az EUIPO jelentése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #2
  hogy 3-4 generáció él egy ember ötletéből..."
  Ez tévedés!
  EGY dagadt,szivarozó disznó él qrva jól,több ember ötletéből,de neki elég ez az 1 ötlet !
 • csulok0000 #1
  Sajnos úgy látom ott is vannak bajok a fejekben. Az utolsó bekezdés ebben a formában hülyeség. A szellemi tulajdon védelme fontos, és valóban segíti az innovációt abban a tekintetben, hogy a cégeknek megérje K+F-el foglalkozni és az eredményeikből profitálhassanak is, de ha ez az egész túl szabályozottá válik, akkor a többi cég egyszerűen nem fogja tudni felhasználni vagy tovább fejleszteni az új technológiákat, ezáltal pedig pont az ellenkezője - az innováció korlátozása - valósul meg.

  Arról nem beszélve, hogy "bizonyos" országokban a lassan 120 évre emelt szerzői- és szomszédos jogokkal csak azt érik el, hogy 3-4 generáció él egy ember ötletéből és semmi motivációjuk nem lesz a tovább fejlődésre.


  Utoljára szerkesztette: csulok0000, 2017.04.06. 15:32:29