Berta Sándor

Jöhet a szenzorokkal kiegészített mosdó

A Fraunhofer Társaság kutatói megalkották a CWS Washroom Information Service nevű rendszert, amivel folyamatosan és teljes mértékben felügyelhetők a szappan- és a kéztörlőadagolók, valamint a vécépapírtartók, s pontosan tudható, hogy mikor van szükség a kifogyó anyagok pótlására.

Hamarosan már a mosdókban is mindent a technika határozhat meg. A CWS Washroom Information Service biztosítani fogja, hogy a különböző létesítményekben a személyzet mindig valós időben tudja, hogy mire van szükség a mosdókban, egyúttal az eddiginél jobban és hatékonyabban megszervezhető lesz a munka. A rendszer minden egyes elemét szenzorokkal és rádiótechnikás egységekkel látták el. Az érzékelők akkumulátorról működnek és különböző módszerekkel ellenőrzik a tárolók telítettségét. A szappanadagolókban például egy optikai szenzor regisztrálja a töltöttségi szintet, emellett van egy belső számláló is, így tudható, hogy mennyi adag szappan fogyott el. A vécépapírtartókban szintén optikai rendszert alkalmaztak, míg a kéztörlőadagolóknál számlálóegységet.

Az összes szenzor adatai először Bluetooth segítségével a legközelebbi Washroom Control Unit (WCU) modulba kerülnek, amely adatgyűjtőhelyként és kommunikációs csomópontként működik. WCU-kat helyeznek el az épületek minden részén és ezek egymással is össze vannak kötve az s-net nevű hálózatnak köszönhetően, amely önmagát konfigurálja. Minden WCU eldönti, hogy melyik eszköznek küldi tovább a kapott adatokat. Ez különösen akkor hasznos, ha egy modul hibás, ilyenkor a WCU-k automatikusan a legközelebbi egységnek továbbítják az információkat.


A hálózat az üzemzavarokat és a modulok kiesését automatikusan kompenzálja. Amennyiben minden adatot sikerült összegyűjteni, akkor az átviteli láncban lévő utolsó WCU a teljes adatcsomagot elküldi - szintén az s-net segítségével - az épület külső részén található átjárónak, majd onnan a CWS-boco válallat szervereire kerülnek. Az információkat egy vizuális kezelőfelület mutatja meg, az illetékes részlegvezető azokat kinyomtathatja vagy elküldheti a munkatársai táblagépére. Egy másik lehetőség az lehet, ha egy kijelzőt állítanak üzembe a mosdók bejáratánál.

A CWS Washroom Information Service fejlesztése már lezárult, jelenleg a tesztelése zajlik. A rendszer egyik legnagyobb előnye a rugalmassága. Jens Einsiedler, a CWS-boco üzleti digitalizálási vezetője kiemelte, hogy bármikor lehet integrálni a hálózatba saját szenzorokkal rendelkező új eszközöket, akár a szemetesek is érzékelőkkel láthatók el és beköthetők a rendszerbe. Az s-net ugyanakkor nem csupán a mosdókban használható, hanem számos más területen is. Ahogy Wieland rámutatott, minden területen ideális lehet, ahol szenzoradatokat gyűjtenek és továbbítanak, mert egyrészt rendkívül megbízható, másrészt lehetővé teszi a jobb adatátvitelt.

A városokban a szenzorok ellenőrizhetik a folyók vízminőségét, a hidak és más építmények állapotát és stabilitását. Az érzékelők integrálhatók textilekbe és utána kontrollálhatják a betegek fizioterápiáját, illetve ellenőrizhetik az ipari létesítményeket és a különböző gépeket. A rendszer pedig a vezérléshez szükséges adatokat biztosítja. Wieland és kollégái egyébként még egy helyen alkalmazzák a megoldást: Reutlingenben a sétálózóna szemeteseinek telítettségét mérik a segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Egy erintes nelkul nyithato, zarhato csap boven eleg lenne.