Berta Sándor

Hangfel­ismerési funkciót kaphat az Alexa

Az Amazon azon dolgozik, hogy az Alexára épülő Echo hangszórói a közeljövőben az egyes személyeket a hangjuk, illetve a hangprofiljuk alapján felismerjék. A rendszer így minden felhasználót azonosíthat majd.

Mindez új lehetőségeket teremtene az Alexa felhasználásában is és az érintett technika gyakorlatilag hangalapú azonosítási megoldásként jelenhetne meg. A Time arról számolt be, hogy a megfelelő technikát már egy ideje fejleszti a konszern. Az információ olyan személyektől származik, akik ismerik az Amazon Alexa rendszerrel kapcsolatos elképzeléseit. A Golem hírportál rákérdezett a dologra a társaságnál, de az nem kommentálta a hírt.

Jelenleg az óriáscég által piacra dobott Echo hangszórókat egy adott lakáson belül bármely személy kezelheti, sőt, akár a tévéműsor hangja is aktiválhatja, mint arra volt a közelmúltban néhány példa. A fejlesztésnek köszönhetően viszont az Alexa az eddiginél sokkal nagyobb biztonsággal állapíthatná meg, hogy melyik személy pontosan mit kért tőle. Megvalósítható lenne az is, hogy az egyes funkciók használatához bizonyos személyek hangjára lenne szükség. Ezáltal elkerülhető lenne, hogy például gyerekek vásárolhassanak az interneten vagy bekapcsolják a kávéfőzőt, a sütőt vagy éppen a televíziót.

A biztonság növelése mellett új felhasználási lehetőségek is nyílhatnak. Így lehetővé válna, hogy mindenki a saját bevásárló- vagy zenei lejátszási listáját állíthassa össze. A technikát az Amazon már 2015 nyara óta fejleszti. Az azóta eltelt idő mindenesetre azt támasztja alá, hogy a fejlesztés közel sem egyszerű. A Time szerint jelenleg a hangalapú azonosítás Alexába való integrálása zajlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!