Gyurkity Péter

Visszafogja a gyártást az Apple

A cég jól szerepelt az ünnepek alatt, de megelőznék a tavalyi hibát, ezért kevesebb iPhone kerül a boltokba. Idén három új modell megjelenése várható.

Bár az ünnepi időszakról készült részletes elemzések megjelenése még odébb van, a tengerentúlról máris befutott egy gyors összefoglaló, amelyben az eladások helyett az ünnepi időszakban aktivált új készülékeket veszik sorra. Ebből kiderül, hogy Tim Cook jogosan beszél kellemes eredményekről, de a méretek megoszlásáról is megtudunk néhány érdekességet.

A Flurry Analytics tette közzé a 2016-os ünnepi szezonra vonatkozó számait, amelyet rögtön össze is vetettek a korábbi adatokkal. Ebből megtudjuk, hogy az Apple okostelefonjai az újonnan aktivált készülékek között 44 százalékos arányban voltak jelen, ami azért nem túl meglepő, mert az Egyesült Államokban a cég hagyományosan jobban szerepel.


A Samsung a második helyre futott be a maga 21 százalékával, ami a Galaxy Note 7 fiaskója után még jónak is mondható, míg a Huawei és az LG 3 és 2 százalékát kifejezetten meglepőnek tartják, hiszen ezen gyártók egyetlen típusa sem szerepel a legjobb 35 telefon között. A kínai gyártók növekvő elismertségét jelzi, hogy az ötödik Amazon után már ők jönnek, az Oppo és a Xiaomi itt korábban nem nagyon volt jelen.

Ami a fizikai méreteket illeti, a phablet kategória térhódítása folytatódott, ez pedig elsősorban a közepes méretű készülékek arányát szorította lejjebb. A tabletek aránya ugyan mindössze 9 százalék volt, a phablet kategóriába sorolt nagyobb telefonok viszont már 37 százalékot mondhattak magukénak, miközben a közepes változatok a tavalyi 54 százalékról egészen 45 százalékra szorultak vissza (két évvel korábban pedig még 63 százalékon álltak). Jól látszik tehát, hogy egyre több felhasználó dönt az 5,5 hüvelykesnél is méretesebb példányok mellett, vagyis bejött a gyártók számítása, amely a nagyobb méretek növekvő népszerűségére épített.

Érdekes hírről számolt be a japán Nikkei hírügynökség is, amely az Apple iPhone készülékeinek várható darabszámával foglalkozik. Ebből kiderül, hogy a cég kevesebb példányt rendelt meg az első negyedévre vonatkozóan, hogy elkerüljék a tavalyi malőrt. Ugyan az ünnepi időszakban a tengerentúlon az Apple igencsak jól szerepelt, de a decemberben lezárult pénzügyi negyedévre vonatkozóan azonban már 20 százalékkal csökkentették a megrendelt példányok számát, mivel szerették volna elkerülni a készletek felesleges felhalmozódását, ami egy évvel korábban, az iPhone 6s és 6s Plus esetében sajnálatos fejleményként következett be.

Ezt azonban nem sikerült teljes mértékben megelőzni, a raktárakban még így is túl sok példány maradt meg, dacára annak, hogy az egyébként igencsak népszerű iPhone 7 Plus kapcsán korábban még a kameraszenzorok apadó utánpótlásáról is felbukkantak bizonyos beszámolók. A beszállítói csatornában érintett szereplők most arra számítanak, hogy az első naptári negyedévben 10 százalékkal csökkentik a megrendelt telefonok számát, ami a kereslet várható csökkenésével magyarázható – az első negyed hagyományosan gyengének számít, különösen ha azt az ünnepi rohammal hasonlítjuk össze.

Egy új tajvani értesülés szerint a Samsung jövőre exkluzív beszállítóként lesz jelen az Apple háza táján, hiszen az LCD-kijelzőket megtartó 4,7 és 5,5 hüvelykes iPhone mellett befut majd egy 5,8 hüvelykes változat is, amely már a dél-koreai gyártó által biztosított AMOLED-panelre épülne. Ez utóbbiból 60-70 millió készülne el, a sorozatgyártás pedig már márciusban megkezdődhet. Tehát az eddig megjelent pletykák alapján valószínű, hogy idén egyszerre három új változatot dobnak majd piacra. Ez a technológiai váltás minden bizonnyal fokozatos lesz, nyilván a cégnek sincs érdekében a meglévő termékvonal teljes felforgatása, így az LCD-panelekről sem kell majd lemondanunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #11
    Mondom, hogy nincs. Mind iPhone-os lett azóta. :-)
  • etniez #10
    Akkor az iphone troll sereg képviselője megjelent a párbajra, androidos van-e?
  • etniez #9
    kb :) Mert amíg gyűlölnek, addig is foglalkoznak veled.
    Utoljára szerkesztette: etniez, 2017.01.08. 18:16:39
  • zola2000 #8
    Lassan úgy jár, mint szegény Bástya elvtárs a tanú című filmben, akit végül már meg sem akarnak ölni.
  • M2 #7
    Nem, csak az androidosok azóta már fogtak a kezükben iPhone-t. :-)
  • Glutamin #6
    Dual simes alma tenyleg johetne mar. Ha mar bealltak trendkovetonek, akkor ideje lenne ilyen telefont is gyartani.
  • etniez #5
    Olyan szinten megy le az apple, hogy sok helyütt már a szokásos iphone vs android vitát sem folytatják le a fórumokban. Ez a vég kezdete :D
  • bakkerman #4
    Vegyél egy 6S-t,tegyél rá egy batár tokot,és fogásra már meg is van az 5 hüvelykes telefon
  • MerlinW #3
    4.7 kevés, 5.5 meg túl nagy neked?:)
  • ftomi76 #2
    Én meg annak örülnék ha végre lenne 2 sim-es verzió. Én ez esetben gondolkoznék el egy almán.