Berta Sándor

Főleg mobil- és okos­telefonokról interneteznek az európaiak

Tízből nyolc internetező a mobil- vagy az okostelefonjáról szörföl a világhálón.

Az Eurostat felmérése szerint idén a 16 és 74 év közötti személyek 80 százaléka internetezik az Európai Unióban. A felhasználók 79 százaléka erre a célra mobil- vagy okostelefont, 64 százaléka laptopot vagy netbookot, 54 százaléka asztali számítógépet, míg 44 százaléka táblagépet alkalmaz. Mobil- és okostelefont, illetve laptopot vagy netbookot leginkább a 16 és 24 év közöttiek használnak, táblagépeket a 25 és 54 év közöttiek, míg az asztali számítógépek szinte minden korosztály körében egyformán népszerűek internetezésre.


Mobil- vagy okostelefonról elsősorban a spanyolok (93 százalék), a ciprusiak (88 százalék), a hollandok (88 százalék) és a horvátok (87 százalék) szörfölnek a világhálón. A magyaroknál ez az arány 77 százalék alatt van. A sereghajtók a csehek 55 százalékkal. Laptopokról és netbookról internetezik a hollandok 80, a finnek és a belgák 78, valamint a dánok 76 százaléka. A magyaroknál ez az arány 64 százalék. Az asztali számítógépekről böngészők és levelezők csoportjában Magyarország, Luxemburg és Románia áll az élen egyaránt 68 százalékkal. A táblagépekről internetezőknél Hollandia (66 százalék) és az Egyesült Királyság (61 százalék) vezet Dánia (56 százalék) és Németország (55 százalék) előtt. Magyarország itt rosszul teljesít, hiszen csak az online szörfölők 22 százaléka használ tábla PC-t.

A személyes információik hirdetési célokra való felhasználását az európai uniós állampolgárok 46 százaléka tagadta meg, míg a 40 százalékuk engedélyezett korlátozott hozzáférést a közösségi hálózatokban lévő profiljához vagy tartalmához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Magyarul tízből nyolcan neteznek telefonról IS.
  • dzsagon #1
    én a kilencedik vagyok