SG.hu

Fura párosítás: készpénzzel fizetjük az online vásárolt árut

Magyarországon, Lengyelországban, Ausztriában és Belgiumban is jellemző, hogy az online vásárlások összegének nagy részét még mindig utánvéttel egyenlítik ki.

A hazai online kiskereskedelem az előző évek tendenciáit folytatva idén is tovább növekedett. Azonban a GKIdigital által végzett friss kutatás szerint miközben hazánkban egyre lendületesebb növekedést mutat az internetes kereskedelem, az online vásárlók meglepően nagy hányada mégis inkább személyesen vagy utánvéttel fizet. Ennek valószínűleg oka lehet a technológia sokszor követhetetlen iramban való fejlődése, ami bizalmatlanságot válthat ki a digitális ügyintézés iránt.

A GKIdigital Online Kiskereskedelmi Index kutatás-sorozatának idei harmadik felmérése kimutatta: 18%-kal bővült a piac az év első félévben, ebben pedig szerepet játszottak a nyári kiemelt sportesemények is. 2016 második negyedévében 15 milliárd forinttal, mintegy 30%-kal nagyobb forgalmat bonyolítottak a virtuális áruházak, mint az év első negyedében. Ez első ránézésre két dolgot jelenthet: egyre jobban szeretünk vásárolni, és ezt egyre könnyedébben tesszük az internet világában. Azonban az online vásárlások jórészét még mindig utánvéttel egyenlítik ki, aminek oka részben a bizalmatlanság, részben pedig a digitalizációnak és a pénzügyi ismereteknek az összehangolatlansága lehet.

Ahhoz, hogy az internet adta vásárlási lehetőségeket valóban ki tudjuk használni, elengedhetetlenek a megfelelő pénzügyi ismeretek. Tisztában kell lenni például, hogy melyik bankkártya mire alkalmas, milyen szolgáltatásokat foglal magában, a vásárlás után milyen visszaváltási szabályok érvényesek az adott termékre vagy szolgáltatásra. Ugyanakkor az is fontos, hogy előre meg tudjuk tervezni a vásárláshoz szükséges időt, pénzt, és energiát. Hiába kényelmes vagy kedvező valamit online elintézni vagy megvásárolni, ha a kifizetéshez, átvételhez fizikailag is jelen kell lenni, vagy készpénzt kell felvenni. Mindezekre is érdemes figyelni, hogy valóban okos döntéseket hozzunk egy-egy online vásárláskor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #9
    Ez nem véletlen !
    A számítástechnikába a biztonság a legfontosabb!
    /Nálunk NAGYON vigyáznak az *online*boltok,hogy a *golyó*be ne csípje a dolgozók kezét !
  • bdzsana #8
    Én csak ismeretlen forrásból kérem az utánvétet. De a leggyakrabban olyan shopokból rendelek amikhez millió+1 review van. Soha nem volt semmi problémám a kártyás /paypal fizetéssel, pedig hetente rendelek valamit. Egyszer volt olyan, hogy a Tinydeal nem szállította ki a rendelt cuccot, de visszafizette a pénzt (igaz 1 hónappal rá).
    A legtöbb áruháznak már elég jó biztonsági rendszere van és pénzvisszafizetési garanciája, de nem csoda, nem csak a vásárlók, de az áruház érdeke is az, hogy meglegyen a bizalom.
  • halgatyó #7
    Én bizony ezután is pénzzel fogok fizetni és utánvéttel, akkor is, ha fejreállva összeszarják magukat! Irtózatos kínok között rohadjon szét a készpénznélküli társadalmat építő bankárkaszt
    Amelyik netes boltban nem lehet utánvéttel fizetni, onnan NEM RENDELKEK, LESZAROM.
  • lamer the true #6
    Hát én mindig előre fizetek magyarnak meg kínainak is, ha tehetem.

    Soha nem volt gondom.

    Persze, lehet hogy csak szerencsém volt de nem hiszem.

    Itthon inkább egy kicsit figyelni kell, hogy ne egy teljesen ismeretlen cégtől rendelj, hanem egy kicsit komolyabbtól még ha picit drágább is.


    De Ebay-en és társain amúgy sincs utánvét az árak meg töredékei az itthoniaknak.
  • asgh #5
    "Ennek valószínűleg oka lehet a technológia sokszor követhetetlen iramban való fejlődése, ami bizalmatlanságot válthat ki a digitális ügyintézés iránt. "

    A bizalmatlanságot nem a technológia követhetetlen fejlődése, hanem a fogyasztók totális kiszolgáltatottsága okozza.
    Vita esetén az online cégek 99%-a azonnal hárít és ha feketén-fehéren bebizonyosodik, hogy nem a vevő a hibás, akkor elintézik annyival, hogy "perelj ha akarsz".
    Azaz hiába hoznak szigorú fogyasztóvédő jogszabályokat, amíg a magyar igazságszolgáltatás az ilyen ügyekben gyakorlatilag működésképtelen.
  • morguldae #4
    Ja, ja csakis utánvéttel szabad bármit is vásárolni. Aki másképp teszi az gyogyi. Nem normális aki megengedi, hogy bárki hozzáférjen a bankszámlájához és hagyja, hogy onnan pénzt vegyenek le. Aki meg előre utal bármit is azt teljesen elmebeteg. Az nem ebben a világban él! Csak utánvéttel, ha úgy nem megy akkor megveszem, máshol! Mindenki így tegyen! És még így is van esélye, hogy átvernek. De minimalizáljuk amennyire lehet!
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2016.11.09. 20:25:20
  • Madve #3
    Így is fizetsz mielőtt átveszed, pedig lehet tégla is a csomagban..
  • gforce9 #2
    Ez a kis ember paypal-ja. Lényegében ugyanaz a fő gondolat van mindkettő mögött. Én is utánvéttel vásárolok csak. Fene.... kisember vagyok :(
  • BeLac-007 #1
    Vagy épp azért fizetünk, készpénzzel mert átverték a vásárlót már egyszer.

    Amíg Magyarországon büntetlenül meglehet úszni, hogy nem teljesítik a megrendelést. És hiába mész rendőrségre, 50 000 forint alatt csak szabálysértés és nem is foglalkoznak vele. A fogyasztó vedelem meg csak büntetést tud kiszabni, de azt is csak megkötésekkel ( például: nem reagálnak levélben a reklamálásodra 30 napon belül. ). Te pedig a pénzedet sosem látod többé. Akkor biztos többet nem utalsz előre.
    Utoljára szerkesztette: BeLac-007, 2016.11.09. 08:50:21