MTI

Mindenhol térfigyelő kamerák lesznek Németországban

A kamerás térfigyelő rendszerek kiterjesztését javasolja Németországban egy szerdán kiszivárgott törvényjavaslatban a szövetségi belügyminisztérium, a tárca elképzelése szerint közhasználatú magánterületen is lehetne rendőrségi térfigyelő kamerákat telepíteni a terroristák és az ámokfutók elleni harc jegyében.

A belügyminisztérium a júliusi ansbachi iszlamista terrormerényletre és a müncheni ámokfutásra hivatkozó tervezetben azt javasolja, hogy egyebek mellett bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, parkolókban, buszokon és vonatokon is tegyék lehetővé rendőrségi térfigyelő rendszer kiépítését. A tárcaközi egyeztetésre indított javaslat szerint módosítani kell az adatvédelmi előírásokat, hogy szélesebb jogi lehetőség nyíljék az állampolgárok kamerás megfigyelésére a közbiztonság erősítése céljából. Az utóbbi hónapok eseményeinek fényében látható, hogy a személyes adatok és a biztonság elvének mérlegelésénél az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell helyezni a biztonságra - idézett a kormány elé várhatóan novemberben kerülő a tervezetből a Ruhr Nachrichten című lap.

A javaslatról elsőként beszámoló lap rámutatott, hogy a nyilvános helyek kamerás megfigyeléséhez az adott tartomány adatvédelmi hivatalának engedélye szükséges, és ezek a tartományi hatóságok eddig rendre a személyes adatok védelmére helyezték a hangsúlyt, és elutasították a belügyminisztériumi koncepcióból kivilágló érvrendszert. A bajorországi Ansbachban július 24-én egy szíriai elutasított menedékkérő felrobbantotta magát egy fesztivál közelében, a 27 éves férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek. Két nappal korábban a tartomány fővárosában, Münchenben egy 18 éves iráni-német állampolgárságú fiatalember egy bevásárlóközpontnál kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával.

A Handelsblatt című üzleti lap szerdán arról írt, hogy a belügyminisztérium rövidesen elkezdheti egy arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerás térfigyelő rendszer tesztelését. A minisztérium, a szövetségi rendőrség és a szövetségi bűnügyi hivatal a Deutsche Bahn vasúttársasággal tárgyal az úgynevezett intelligens videóelemzési technológia kipróbálásáról, a helyszín egy pályaudvar lehet, a teszt kezdetének időpontjáról még nem döntöttek - derül ki a szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a Zöldek írásbeli kérdésére adott kormányzati válaszból.

A minisztérium legfőképpen a terrorgyanús személyek kiszűrésére kívánja rendszeresíteni az arcfelismerő technológiát pályaudvarokon és repülőtereken. A Zöldek élesen bírálták a tervet, szerintük a térfigyelő kamerás rendszerekről az az eddigi legfontosabb tapasztalat, hogy nemigen erősítik a biztonságot, viszont veszélyeztetik az alapvető jogok érvényesülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    "A bajorországi Ansbachban július 24-én egy szíriai elutasított menedékkérő felrobbantotta magát egy fesztivál közelében, a 27 éves férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek. Két nappal korábban a tartomány fővárosában, Münchenben egy 18 éves iráni-német állampolgárságú fiatalember egy bevásárlóközpontnál kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. "

    És ha lettek volna kamerák? Akkor örülnénk, hogy meg lehet nézni videón is a haláleseteket? Vagy miért e példák emlegetése...?
  • Skylake #1
    Na, szépen épül a megfigyelőállam, ez a mindenkori regnáló hatalomnak is nagyon fain, érdemes volt robbantani, hiszen hosszú távon pont a terrorpisták ellenségeinek lesz sz*r az élet, pontosan úgy, ahogy ők akarták. Nézzük közgazdasági értelemben: néhány db félhülye Ahmed (volt kecskesz*r-söprögető) lóf*szt se érő élete árán lett egy totálisan besz*ratatott állam a gyauroknál. Ez igazán nagy hasznon, a befektetés többszörös megtérülése.

    Be kell kamerázni intelligensen az utolsó budit is, és akkor mindenki gyanús lesz, hiszen az a gyanús, ami nem gyanús. Illetve, botnet építéshez Németország lesz a legjobb „partner”.