Berta Sándor

Világszerte támadják az Airbnb-t

New York után számos más városban is bírálták a céget és annak gyakorlatát.

A leginkább amiatt éri kritika az Airbnb-t, hogy teljes lakónegyedeket változtat át turistaterületekké és kérdéses szolgáltatók számára teszi lehetővé az illegális szállodák üzemeltetését. Éppen ezért hozott szigorú szabályokat a rövid távú lakáskiadásokat büntető New York mellett San Francisco és Berlin is. Az új szabályozások és a növekedését alaposan visszavető, ellene hozott ítéletek kapcsán azonban az Airbnb elszántan védekezik.

A társaság többek között azzal érvel, hogy a működéséből a városok is profitálnak, hiszen a szolgáltatása plusz bevételt jelent a helyi lakóknak. A települések vezetői és politikusai ugyanakkor azt állítják, hogy az Airbnb miatt az egekbe szöknek a lakások bérleti árai és visszaszorulnak a lakóterületek. Gyakran felmerül az a vád, hogy a platformon vannak illegális ajánlatok is.

A sors különös fintora, hogy pont San Franciscóban, az Airbnb székhelyén születhet meg az a döntés, amely meghatározhatja a vállalat jövőjét. A vállalat egy helyi szabályozást támadott meg a bíróságon, amely alapján nem kérhet foglalási díjakat azoktól az ingatlantulajdonosoktól, akik nem jelentették be a városnak azt, hogy ilyen tevékenységet akarnak végezni. A portál azzal védekezik, hogy csupán egy oldal, amely nem vonható felelősségre a felhasználók viselkedéséért. Az ügyben hamarosan ítélet születhet. Amennyiben a bíróság az Airbnb javára dönt, akkor ez más városok szabályaira is kihatással lehet.

Berlinben szintén komoly vita van a vezetők és a cég között. A német főváros azt követeli az Airbnb-től, hogy minden olyan szobát és lakást kiadó személyt regisztráljanak, akik az ingatlanuk több mint fele területét kevesebb, mint két hónapra kiadják. A társaság ugyanakkor nem akarja kiadni a felhasználók neveit. A jelenleg hatályos előírásokat megsértőkre akár 100 000 eurós pénzbüntetést is kiszabhatnak, ez globális viszonylatban az egyik legszigorúbb szabályozás.

Amszterdamban egy lépéssel tovább is mentek a hivatalok, amelyek április óta önkényesen minden ajánlatot töröltetnek az Airbnb-ről és más hasonló portálokról, mert azokat illegálisnak tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #12
    En se vagyok a betiltás mellett de kell valami szabályozás.
  • arty #11
    + http://index.hu/gazdasag/2016/10/26/beindult_a_lakasepitesi_boom/
  • arty #10
    a probléma a népszerűsége, ami nyilván az adómentes jövedelem jellegből jön... álá über ;)
    röhejesnek tartok betiltást, mielőtt bármi mást (avagy minden mást) megpróbáltunk volna ... álá über ;)

    mondjuk nem gondoltam a lakók zavarására, de ezt szabályozhatná a társasház házirendje, nem? (ha nem, akkor pedig erre kell törvényt alkotni... de kelljen bizonyítani a kellemetlenségeket szavazásra bocsátás előtt ;) )

  • Tikal #9
    Az a gond, hogy egyes nagy városokban ez tényleg nagy probléma lett már. A társasházakat elárasztják a turisták, hangosak, leszarják a házirendet stb, arról nem is beszélve, hogy több tizezer lakást használnak erre, amikor eleve nagy a lakáshiány. Az hogy hány cipőt veszek, nem érinti a szomszédomat, de az hogy minden másnap más társaság járkál a lépcsőházban és emiatt mondjuk nem szivesen hagyom a bringám a folyosón, na az már igen...
  • Jawarider #8
    Tudom nem egyszerű a kérdéskör de nem lehetne lakásokat építeni is ?
  • Skylake #7
    Ja, a turizmus Uber-je. Hát igen, az általa kitalált megoldás igen hasonló, már úgy értve, hogy ez is abból profitál, hogy átnyúlik az eddig e célra létrehozott funkciókon, függetlenül attól, hogy ez kinek a nézőpontjából jó vagy sem.
  • arty #6
    neked meg ne lehessen két pár cipőd! ;)

    Glutamin: és befizetik az emberek? ;) és miért nem?
    Meg kéne nézni, hogy mekkora adminisztrációval jár egyáltalán (elképesztő mértékűvel felteszem...) és egyszerüsíteni. Ha pedig a feltételek adottak, a nem fizetőket agyonbüntetni.

    +Behajtja rajtuk a NAV? Egyáltalán - lehetne, hogy a NAV ne az egyik legnagyobb mafia legyen? Janem, az ország alap berendezkedése ez :((
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.10.28. 08:25:44
  • Glutamin #5
    Progresszív adóztatás van már most is. Éves 1m Ft fölött 15% helyett mar EHO-t is kell fizetni. Air BNB esetében (rövid távú kiadás) meg kapásból megy a 30%.
  • Tikal #4
    1 tulaj 1 lakás/szobát adhasson ki. Ennyi.
  • who am I 7 #3
    namost, minden annyit ér, amennyit adnak érte, ha még így is kifizetik az emberek....akkor ez van, ezzel kell számolni.

    ha az adózási oldalát nézem, akkor egész egyszerűen folyamatosan ellenőrizni kell őket és nagyon megbüntetni, aki nem adózza el és ennyi. nem kell itt megoldhatatlan dolgokra gondolni.
    az offshore és adóparadicsomokat meg tiltani kellene globálisan (ha-ha-ha szép álom)