MTI

New Yorkban ismertette a magyar digitális oktatást Deutsch Tamás

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a magyarországi digitális oktatási stratégiáról tartott előadást helyi idő szerint szerda este New Yorkban.

A politikus az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszakának egyik kísérő rendezvényén, az Oktatásért Globális Üzleti Koalíció (Global Business Coalition for Education) nevű szervezet kerekasztal-beszélgetésén tartott előadást. Deutsch Tamás azt mondta, hogy őszintén meglepődött a meghíváson, annál is inkább, mert olyan szervezetről van szó, amely a világ 200 legnagyobb vállalatát tömöríti, amelyek azt a közös célt tűzték ki, hogy a világon mindenütt támogassák - dollármilliókkal, eszközökkel, módszerekkel - az oktatás fejlesztését. "Ennek a szervezetnek a vezetői figyeltek fel arra, hogy Magyarországon a Digitális Jólét Program keretében nagy, átfogó digitális oktatási stratégia készült" - mondta Deutsch Tamás.

Arra a kérdésre, hogy vajon mi kelthette fel a szervezet érdeklődését, mi az, amivel Magyarország kitűnhetett, Deutsch Tamás azt mondta: mindenekelőtt az, ahogyan a magyar kormány előkészítette a program kidolgozását, valamint példaértékűnek ítélték azt is, ahogyan a teljes oktatási rendszert átalakítják. Előadásában egyébként a miniszterelnöki biztos kifejtette: "mind a Digitális Jólét Program előkészítését, végrehajtását, mind pedig a digitális oktatási stratégia kidolgozását markáns partnerségi gondolat hatotta át, vagyis Magyarországon a digitális fejlesztésekről és az internetről szóló nemzeti konzultáció alapozta meg az ezzel kapcsolatos egész oktatási stratégia kidolgozását".

Deutsch Tamás hangsúlyozta: nyilvánvalóan más országokban is törekednek ilyen széles konzultációkra, de ennyire világosan és egyértelműen talán kevés helyen teremtik meg a polgárok számára a közvetlen beleszólás lehetőségét. A politikus emlékeztetett arra is, hogy az üzleti élet szereplői, a szakmai és társadalmi szervezetek, a pedagógus szakmai szervezetek, érdekképviseletek, a közigazgatás műhelyei mind-mind részt vettek e stratégia kidolgozásában.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a világban kevés helyen készült olyan digitális oktatási stratégia, amely az oktatási rendszer teljes egészére kiterjed. "A köznevelés, a szakképzés, a felnőttkori képzés teljes rendszerének digitális fejlesztését, digitális átalakítási programját fogalmaztuk meg" - mondta az előadásban Deutsch Tamás. Hozzátette: ez az, amit példaértékűnek tartottak az oktatási szakemberek a New Yorkban tartott rendezvényen.

"Én nagyon hiszek abban, hogy Magyarország sikeres lesz, nem csupán a stratégia kidolgozásában, hanem a végrehajtásában is" - fogalmazott Deutsch Tamás, aki azt is kiemelte: van mire alapozni, hiszen a számítástechnikában a magyarok nagyon sokat tettek le az asztalra. Hiszen a számítógép feltalálója magyar, Neumann János, és elég például a Word-programra vagy az Excel táblázatkezelő programokra gondolni, amelyek megalkotása szintén magyar ember tehetségét dicséri.

A New Yorkban tartott rendezvényt egyébként Gordon Brown, volt munkáspárti brit miniszterelnök, az ENSZ globális oktatási irodájának munkatársa moderálta. Felesége, Sarah Brown a Deutsch Tamást meghívó oktatási szervezet vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #5
    Alapvető probléma az,hogy akik kitalálják ezeket az*oktatási rendszereket*,
    mélysötétek azt illetően,hogy milyennek is kéne annak lenni !
    Miért? Idezek Valakit...
    "munkatársaimtól elsősorban NEM szakértelmet,hanem párthűséget várok !"
    Találkoztam nem egy olyan,frissen végzet informatikussal,akinek egy apró-cseprő hardwerprobléma gondot okozott.
    De találkoztam nem egy olyan*amatőrrel*a neten,aki pengébb volt,mint egy banki rendszergazda !
  • kékherceg #4
    Vagy inkább annak a hiányát.
  • bunny #3
    Nocsak, őt hogy-hogy beengedték?
  • vik3 #2
    Elképesztő ez a mérhetetlen cinizmus ezektől a digitális sötét kóklerektől.
  • tigeroo #1
    2003-as infokönyvekkel :)

    http://444.hu/2016/09/19/talalos-kerdes-mikori-tankonyvben-szerepel-ez-az-illusztracio-es-kepalairas