MTI

Európa-szerte egységesítik a reptéri szkennerek minősítését

Egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni az Európai Bizottság a repülőtéri átvizsgáló berendezésekre, hogy növekedjék a légi közlekedés biztonsága az európai uniós tagországokban - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője.

A javaslat a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt berendezésekre vonatkozik. A tájékoztatás szerint az uniós tanúsítvány bevezetésének jelentősége abban áll, hogy az engedély lehetővé fogja tenni egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezés forgalomba hozatalát egy másik tagállamban. A javaslat az uniós biztonsági ágazat versenyképességének javítását is célozza.

Az előterjesztés szerint a bizottság egységes uniós minősítési rendszert hozna létre, amely közös tesztelési módszereken és a gyártók általi megfelelőségi nyilatkozat kibocsátásán alapul. Ez utóbbi a kölcsönös elismerés elve alapján valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz. A berendezések kölcsönös elismerését lehetővé tevő uniós rendszer létrehozása orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban, és hozzájárul a légi közlekedés biztonságának fokozásához Európában - tette hozzá a szóvivő.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a javaslatról kiadott brüsszeli közlemény szerint úgy nyilatkozott: a légi közlekedés biztonságát szolgáló berendezésekre vonatkozó szabályok egyszerűsítése és harmonizálása biztosítani fogja azt, hogy a szigorú szabályokat az unió összes repülőterén alkalmazzák. Az Európai Bizottság tavasszal javaslatokat ismertetett annak érdekében, hogy az EU-tagállamok közelebb lépjenek egy "biztonsági unió" megteremtése felé, vagyis dolgozzanak ki uniós szintű koncepciót a sok országot érintő fenyegetések kezelésére, mint például a terrorizmus. A bizottság akkor jelentette be azt is, hogy javaslatot dolgoz ki a reptéri átvizsgálást végző berendezések minősítésének egységesítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #1
    Ementén a logika mentén, ha nem terroristák, hanem betegség ellen harcolunk, akkor a röntgengépek szabványosítása gazdaságot erősítő és foglalkoztatást serkentő? És akkor jobban el lehet adni az eszközt máshol?

    Ha egy szabványhoz kell készüléket gyártani és nem a lehető legjobb eredményt kell megcélozni, akkor az tömegtermelést, olcsósítást, automatizálást és emberi munkaerőtől való megszabadulást jelent. Legalábbis én ezt látom.

    Csak nekem tűnik ez hülyeségnek és kontra produktívnak?