Berta Sándor

A természeti katasztrófák következ­ményeire figyelmeztet egy szoftver

A megoldással mérsékelhetők az árvizek vagy a földrengések káros hatásai.

Az Olasz Energiaügyi és Környezetvédelmi Ügynökség (ENEA) munkatársai egy innovatív szoftvert fejlesztettek ki katasztrófavédelmi célokra. A CIPCast nevű program segítségével a különböző időjárási és természeti jelenségek, például a viharok, a földrengések, az árvizek és a földcsuszamlások pusztító hatásait lehet mérsékelni.

Az újszerű rendszer feladata a megbízható előrejelzések készítése azzal kapcsolatban, hogy a természeti események milyen lehetséges hatásokat gyakorolhatnak a helyi infrastruktúrákra és szolgáltatásokra. Vittorio Rosato projektvezető elmondta, hogy erre a célra ötvözték a meteorológiai és a szenzoros földrajzi adatokat. Az elsődleges céljuk az, hogy időt nyerjenek és minimalizálják a várható károk mértékét.

Az olasz tudós közölte, hogy a CIPCast egy rendkívül rugalmas eszköz, amely mind a valódi, mind a szimulált helyzetek esetén alkalmazható. Vészhelyzet esetén bevezethetők a szükséges védelmi intézkedések és kidolgozhatók a polgári védelem számára a megfelelő bevetési tervek. Lehetőség van arra is, hogy megbízható előrejelzéseket lehessen készíteni az alapvető intézmények (iskolák, kórházak, tömegközlekedési hálózatok, energiaellátás) további működésével kapcsolatban.

Az innovatív előrejelzési eljárás megnyerte az idei Premio Innovazione Smau - Research to Business in Bologna eseményt és részét képezi az Európai Unió által finanszírozott Critical Infrastructures Prepardness and Resiliance Research Network (CIPRNET) nevű kutatóprojektnek. A rendszert jelenleg a római Acea energiaellátó vállalat teszteli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!