Berta Sándor

Kémkedési ügybe keveredtek a ZTE menedzserei

A kínai konszern munkatársait azzal vádolják, hogy megvesztegetéssel próbáltak meg titkos információkhoz jutni.

Az ügy azután vált ismertté, hogy a Deutsche Telekom (DT) egyik menedzsere februárban eladta a Buyin vásárlási cég titkait több mint 150 000 euróért a ZTE-nek. A Buyint a DT és az Orange közösen üzemelteti, a platform 25 milliárd eurós bevásárlási volument koordinál. A menedzser belső beszélgetések során bevallotta a dolgot és segítette a felderítést. A Deutsche Telekom ezután kapcsolta be az ügybe az igazságszolgáltatást, amely kis idő múlva már a ZTE bonni irodáiban tartott házkutatást - ezt közölte Sebastian Buß, a boni államügyészség szóvivője, aki kitért a részletekre is.

Mint kiderült, a DT egy, míg a ZTE két korábbi menedzsere ellen nyomoznak, többek között vesztegetés gyanúja és üzleti kapcsolatokban elkövetett megvesztegetés miatt. A német távközlési vállalat megerősítette, hogy két ZTE-menedzser ellen feljelentést tett. A kínai társaságnak rosszabbkor nem is jöhetett volna a botrány, hiszen évek óta megpróbál jobb kapcsolatokat kiépíteni az európai távközlési vállalkozásokkal. Buß kifejtette, hogy a két érintett személy meglepően gyorsan távozott a házkutatások előtt, az irodáikat pedig rendkívül alaposan kitakarították. A szóvivő szerint minden jel arra mutat, hogy valaki figyelmeztethette őket az akcióra és hazatértek. Jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak.

A Telekomnak is kijutott a kritikákból, mondván ha a konszern előbb jelezte volna a dolgot a hatóságoknak, akkor az elkövetők mellett több bizonyítékot is lefoglalhattak volna. A társaság viszont úgy vélte, hogy csak azután tehetett feljelentést, hogy a megvesztegetett munkatársa már mindent bevallott és azt is elárulta, hogy konkrétan kitől vette át a pénzt. David Dai Shu, a ZTE sajtófőnöke azt mondta, hogy megpróbálják a helyzetet tisztázni a Deutsche Telekommal és ők is csak a sajtóból értesültek az ügyről. Még nem tudják melyik nemzetközi ügyvédi irodát kérik fel a képviseletükre, mert teljesen megdöbbentek a történteken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Nagy ügy , magyarokkal meg gripeneket vetetnek.