Gyurkity Péter

Repülőkön is helyet kap az Android

Egy amerikai légitársaság a nagyobb kijelző mellé Androidot társít saját repülőin.

Az Android terjedése az utóbbi évek sikertörténete, hiszen a mobil készülékeken mára univerzálissá vált operációs rendszer tulajdonképpen beváltotta a Linux-rajongók korábbi jóslatait (azzal a kitétellel, hogy ezt az asztali PC-ken eddig nem sikerült megvalósítani). Most egy légitársaság is a szoftver alkalmazása mellett döntött, mégpedig a multimédiás platform megújításának részeként.

A JetBlue saját Airbus A320 típusú gépeinek belsejét újítja fel, a korábban az A321-vonal esetében alkalmazott megoldást másolva le, néhány érdekes módosítással. Ennek keretében az eddig a háttámlákban alkalmazott kicsiny, mindössze 5,6 hüvelykes kijelzőket 10,1 hüvelykes érintőképernyőkre cserélik, vagyis a vizuális élményre vágyó utasok némileg kisebb látáskárosodást lesznek kénytelenek elszenvedni, ezt pedig HD-felbontás, internetelérés, egyedire szabott mobilalkalmazások, angol és spanyol nyelvű feliratozás, valamint 300-nál is több mozifilm, illetve tévéműsor egészíti majd ki.


A másik nagy eltérés az eddig használt rendszerhez képest, hogy a tartalmakat immár az Android operációs rendszeren keresztül érhetjük majd el, vagyis a Google telefonokról és táblákról ismerős rendszere itt is a megszokott felülettel áll majd a rendelkezésünkre. Ennek révén saját készülékeinket is szinkronizálhatjuk majd, a Wi-Fi pedig fel- és leszállás közben is elérhető lesz. A fenti szemléltető videó némi betekintést nyújt a változásokba, de itt az utasok is bizonyos kompromisszumra kényszerülnek, hiszen a társaság 12-vel több ülést présel be a turistaosztályra, vagyis összesen 162 főnek szorítanak majd itt helyet.

A szükséges jogi és technikai változások után az európai légitársaságok is fokozatosan alkalmazkodnak az új igényekhez, a Lufthansa például hosszabb járatain már most is nyújt internetelérést, ezt pedig szép lassan az univerzális szolgáltatás követi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!