Gyurkity Péter

Tovább nőtt az Android előnye

Az iOS és a Windows Phone részesedése is visszaesett, a Google szinte mindent visz.

A Kantar Worldpanel május 11-én tette közzé legújabb felmérésének részletes eredményeit, amelyből kiderül, hogy a három nagy versenye miként alakul. Jól látszik, hogy a Google mobil operációs rendszere szinte mindenhol erősödni tudott, miközben a két vetélytárs veszített korábbi befolyásából.

A 2016 első negyedévére vonatkozó adatok azt mutatják meg, hogy az öt nagy európai piacon (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország) immár 75,6 százalékra rúg az Android részesedése, ami 7,1 százalékos erősödést jelent. Még a korábban a Windows Phone mellett kitartó felhasználók is egyre nagyobb számban váltottak középkategóriás androidos telefonokra, amit azzal magyaráznak, hogy a Google platformja mind a szoftver, mind pedig a hardver tekintetében jóval nagyobb kínálattal csábít. Az amerikai piacon eközben 65,5 százalékra, Kínában pedig egészen 77 százalékra erősödött a szoftver, mindkét területen 6-7 százalékot javítva korábbi eredményén.

Az iOS ugyanezen időszakban több területen is kénytelen volt komoly veszteséget elszenvedni. A legjobb pozíciót továbbra is az USA-ban mutathatják fel, hiszen itt még mindig a teljes szegmens 31,6 százalékát uralják, míg az 5 európai piacon ez csak 18,9 százalék, Kínában pedig (egészen pontosan a városiasodott régiókban) 21,1 százalék - a visszaesés 1 és 5 százalék közötti. Jellemző adat, hogy Kínában a Windows már alig mérhető, az új verzió megjelenése tehát itt sem hozott magával új lendületet.

A csúcskategóriás okostelefonok forgalma egyébként globális szinten is zsugorodik, bár a Samsung Galaxy S7 az USA-ban az ötödik legnépszerűbb új megoldás volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #12
    Továbbra is ugyanaz az qrvára erőlködő tudálékos idióta vérpistike vagy aki totálisan síkhülye a témához, de valamiért ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy újra és újra nyilvánosan betonhülyét csináljon magából az egetverő baromságoktól hemzsegő, a valóság tökéletes ellentétét megfogalmazó hozzászólásaival.
    A lagdroid pontosan ugyanaz - ha nem rosszabb - foshalmaz mint volt, koncepcionálisan úgy szar az egész ahogyan csak van, egy erőforrászabáló biztonsági rémálom agyhalott konzumidióták számára.
  • Madve #11
    Mármint azt az egy home gombot?
  • CairoJack #10
    Ettől én is agyfaxt kapok, a Z5-mtől kikopott, és kiszakadt (a szó legszorosabb értelmében) a farmerom. A kövei telóm valszeg S7 lesz, kisebb, mint a Z5, és/vagy az utódja, az X Performance. Meg jobb is minden téren. Csak a fránya fizikai gombsort hagyná már el a Samsung...
  • lipovics #9
    Annyira erősek a csúcsmodellek, hogy a közép már elég az átlagnak. Most vettem egy A3-at (2016) és elraktam az S5-t... túl nagy...
  • CairoJack #8
    Ez teljes egészében várható volt. Az Android, mint (natív) OS, bőven utolérte az IOS-t, és bár maga a Google szolgáltatásokban, ökoszisztémában nem olyan erős, mint az Apple, a third party appok legalább olyan jók már, mint IOS-en, sok esetben sokkal jobbak. Rendszerstabilitás tekintetében is nagyjából azonos szinten vannak, vagy még jobb is már az Android (ha nem a legalja, 30 rugós kategóriát nézzük). Hardveres szinten már 100 rugóért meg lehet kapni azt, vagy közel azt a tudást, amit az Apple 250-ért ad, ha pedig az adott Android gyártó odafigyel a szoftveres oldalra is, akkor ténylegesen kijelenthető, hogy fél-, harmad-, negyed áron hozzá lehet már jutni egy iPhone szintű felhasználó élményhez Androidon.
    Amelyik droidos teló meg annyiba kerül, mint egy iPhone, az bucira is veri azt, még hozzá minden fronton, és nem is kicsit.

    A csúcskategória zuhanása is várható volt, 2-3 éve még csak ezek a telók tudtak "korrekt" felhasználói élményt biztosítani (stabiliáts, gyorsaság), már ezt már a középkategória is bőven tudja, sőt egy-egy jobban eltalált készülék a belépőszint tetejéről.

    A Windows meg a vicc kategória. Mostanra (a Win 10 kiadásával) sikerült oda eljutniuk, ahol a Windows Phone 7 megjelenésével lenniük kellett volna. Sőt, még most sincsenek ott, annyira zárt, restriktív az egész WP, hogy még most sem lehet rá normálisan fejleszteni. Ebben még az IOS-t is lekőrözik, ami azért nagy szó, mert az is igencsak vaskalapos ebből a szempontból.
    Nagyon sokat mondó tény, hogy sokszor a Microsoft saját alkalmazásai sokkal jobban meg vannak írva (stabilabbak, funkcionálisabbak) Androidra, mint WP-re. Ami azért tényleg nevetséges, és kibaxás a WP felhasználókkal (mondom ezt úgy, hogy van Lumiám is).

    Aztán amit a WP10 megjelenésével műveltek, az is katasztrófa. Kiadtak három elképesztően gagyi telefont, (950 full biliműanyag, aki 650-et fogott már a kezében, nem kell ecsetelnem, milyen botárny az összeszerelés minősége, a hátlap illesztései, stb, még az 550 a legjobb) félkész, bughalmaz, béta szoftverrel. A frissítéseket sem kapták meg sokan, annak ellenére, hogy mindenkinek be volt ígérve. Most nyal vissza az a fagyi, amikor az MS 1-2 éve még bőven hangoztatta, hogy az 512 MB RAM mindenre elég, mert a WP olyan optimalizált. Haha...
    Most konkrétan a leginstabilabb OS a piacon, amivel az utolsó előnyét is elvesztette.
    Mára a WP egyenlő a gyenge hardver + gyenge minőség + gyenge OS + gyenge appkínálat kombóval. Plusz lassan is fejlődik, és az MS folyamatosan szívatja azt a pár szerencsétlent is, aki volt olyan buta, és WP-t vett.
    Nem csodálom, hogy elpártoltak tőle, és hogy megsemmisült a piaci részesedésük. Én már egy éve is megmondtam, hogy aki az ismerőseim közül WP-t vett, az mind szidja, mint a bokrot, és váltanak el róla nagy undorral. Persze a sok fórumhuszár jött, és megaszonta, hogy én hazudok, mert a WP a leggyorsabban növekvő OS.
    (Az a jó hírem van, hogy most beállított egy új rekordot, a leggyorsabban bedőlő OS-ét. Ennél még a Symbian haláltusája is hosszabb volt, igaz magasabbról is zuhant).

    Nyilván az MS már csak presztízs szempontokból (és mert a jövő a mobil számítástechnikáé) sem engedheti meg magának, hogy lelője a WP-t, így nyilván nem fogják megszűntetni a rendszert, függetlenül attól, hogy mennyi veszteséget termel. Szerintem átveszik a Surface modellt, hogy éves szinten csak 1-2 modellt fognak bemutatni, de azt csúcs hardver és anyaghasználat fogja jellemezni... irreális áron, tripla profittal.
    Így ha csak 1-2 millliót is adnak el évente (a rajongóknak, pár cégnek, és a saját, ill. hozzájuk közeli vállalatoknak) már profitot termelnek, és akkor lehet büszkén villgoni, hogy "mekkora siker a WP". Best phone ever. :) - LOL

    Én úgy hiszem, hogy ez a folyamat folytatódni fog, bár már nem sokáig. Az Apple még zuhanni fog, mert már nem tudnak annyival jobbak lenni (sőt, már ők másznak a piac után), hogy a sok iSheep kifizessen érte 250+ K-t. Az is igaz, hogy a hardcore, fanatikus rajongóbázisuk is elég nagy, tehát nyilván nem fog a részesedésük 0-ra csökkenni, de azért még egy kevés bukó kinéz nekik.
    A WP meg már nem is mérhető (1% jelenleg?) tehát ők már sok vizet nem zavarnak. Majd ha ismét növekedni kezd a rendszer... oh wait, nem fog...
    Majd ha egy új, vagy legalábbis erősen módosított Windows koncepcióval jön ki az MS. Igaz, ezzel kidobnak az ablakon 6 évet (6 esztelenül elpazarolt, tankönyvbe illően elbénázott évet), de ez már legyen az ő bajuk.
    Talán 2020-25-ben még akár tényezők is lehetnek a mobil piacon.


    Szerk: Ez a teljes verzió, valamiért időt kellett hagyni a mentés gomb megnyomása előtt, és így már sikerült beillesztenem. Bocsi!
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2016.05.16. 11:56:22
  • CairoJack #7
    Ami a lényeg, az androidos telók rengeteget fejlődtek alsó és közép kategóriában, ma már 100K-ért megkapja az ember ugyan azt a stabilitást, felhasználói élményt (vagy jobbat), amit egy iPhone 250-ért ad. És ebben már a prémium anyaghasználat is benne van, mert ha az ember műanyaggal is beéri, akkor már 50-ért is kap jó telót.
    A WP meg teljes csőd, mára a WP egyenlő a gyenge hardver + gyenge minőség + gyenge OS + gyenge appkínálat kombóval. Plusz lassan is fejlődik.
    Külön vicc, hogy sokszor a hivatalos MS szoftverek is sokkal jobbak, funkcionálisabb Androidon, és IOS-en, mint WP-n.
    A Windows mobilnak reszeltek. Halott. Azaz zombi, mert bál élettelen, az MS erőszakkal életben tartja. Ennyi.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2016.05.16. 11:47:53
  • CairoJack #6
    Van egy kommentem, és nem tudom bemásolni ide, mindig "az oldal nem elérhető" hibát dob. :(:(:(:(:(
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2016.05.16. 11:40:05
  • NEXUS6 #5
    A legalacsonyabb kategóriás Samu, LG, nagy nevű telefonok szemetek, pár ezer Ft-ért nagyjából egyértelmű, hogy kínait kell venni, ha nem akarod, hogy kiessen a szemed.

    És tavaly óta a középkategóriában értsd kb 60+ ezer is olyat tesznek le a kínai elvtársak az asztalra, hogy az ember azon gondolkodik, hogy hol a csalás. Pont azért, amit írsz, nekik nincs nagynevű csúcsmobiljuk, ami felé terelni kéne az embereket.

    Tény, hogy rengetegen vettek Galaxy S6/S7 telókat. Szépek és jó telók. Na de 250 ropiért legyen is az! Azonban én köszi maradok 100 misi alatt, nem engedhetek meg magamnak egy telót, ami a maga kategóriájában jövőre már kb. nevetség tárgya.
  • NEXUS6 #4
    Tegyük hozzá, hogy az Applenek Indában, ami szintén nem kis piac 0 az az nulla üzlete van. Ismerve az eléggé szigorú 3rd party terjesztési politikájukat ezen kívül max feketi piaci úton tud beszivárogni oda.

    A részvényesek helyében én kb. most lőném tökön a cég vezetését.

    Eközben az átlagjúzer szépen átlépett Steve Jobbs hagyatékán, hogy a telónak 1 kézben kell elférnie, mert mi lesz, ha villamoson, autóban másik kézzel kapaszkodni kell!? (inkább leülsz, kocsinál meg vezetsz? nem tudom). A nagyobb gyártók mesterségesen erőltették a piacra a kis telókat hatalmas felbontással, ami még a rászálló légynek is már Retina display volt.

    A kínaiak meg simán léptek a phablet felé. A piac változást jelezte (úgy értem végre az amcsi nagy elemzők is érzékelték), hogy a phabletek eladása tavaly amcsiban arányaiban pár százalékról, több 10 százalékra nőtt. Ja mert kijött a maximéretű ájfon is a piacra és az ottani júzer is felfedezhette ezt a világot. Milyen zseniális ebben is az Apple, hogy kitalálta, hogy ekkora telót is lehet csinálni! XD
  • zola2000 #3
    Inkább az van, hogy a középkategóriás telefonok régen lagos használhatatlan szemetek voltak, ma meg már azokat is olyan vassal szerelik fel, ami telefonba bőven elég (főleg ha pl a xiaomi középkategóriás áron adott telefonjait nézzük, a "nagyobb" gyártók mindig elrontják valamivel, hogy a csúcsmodell felé tereljék az embereket)