SG.hu

512 GB-os BGA-tokozású SSD-t készített a Samsung

A Samsung bejelentette, hogy megkezdi az iparág első NVMe* PCIe BGA-tokozású szilárdtest-meghajtójának (solid state drive, SSD) tömeggyártását a következő generációs számítógépekben és az ultravékony notebookokban való felhasználáshoz.

A PM971-NVMe elnevezésű új BGA NVMe SSD rendkívül kisméretű tokozással rendelkezik, az összes lényeges SSD-alkotórészt tartalmazza, beleértve a NAND flash memóriát, a DRAM-ot és a vezérlőt is, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Elkészítését 16 darab 48 rétegű, 256 gigabites (Gb) V-NAND flash chip, egy 20 nanométeres 4 Gb LPDDR4 mobil DRAM chip és egy nagy teljesítményű Samsung vezérlő kombinációja tette lehetővé. Az új SSD mérete 20 mm x 16 mm x 1,5 mm, a tömege pedig mindössze körülbelül 1 gramm (összehasonlításként egy amerikai tízcentes érme súlya 2,3 gramm). Az egytokozású SSD térfogata körülbelül a százada egy 2,5"-es SSD-nek vagy HDD-nek, a felszíne pedig körülbelül ötöde az M.2 SSD-nek, ami sokkal nagyobb tervezési rugalmasságot biztosít a számítástechnikai eszközök gyártói számára.


Ezen túl a PM971-NVMe SSD olyan szintű teljesítményt nyújt, amely könnyen felülmúlja a SATA 6 Gb/mp-es interfészek sebességhatárát. A TurboWrite technológia használata esetén akár 1500 MB/mp-es szekvenciális olvasási, illetve 900 MB/mp-es gyorsaságú szekvenciális írási sebesség is elérhető. Ez a teljesítmény egy 5 GB-nak megfelelő Full-HD videó körülbelül 3 másodperces átmásolásával, vagy 6 másodperces letöltésével egyenértékű.

Az SSD emellett akár 190 K, illetve 150 K véletlenszerű olvasási és írási IOPS-értékkel (input/output-művelet másodpercenként) is bír, így a nagy sebességű műveletek könnyen kezelhetők. Egy merevlemez ezzel szemben csak legfeljebb 120 IOPS-t tud feldolgozni véletlenszerű olvasásnál, így az új Samsung SSD ebből a szempontból több mint 1500-szor gyorsabb, mint egy HDD.

A PM971-NVMe SSD sorozat 512 GB-os, 256 GB-os és 128 GB-os változatban jelenik meg. A Samsung már ebben a hónapban világszerte elérhetővé teszi ügyfelei számára az új SSD-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • suba53 #3
  SSD-t ugye cserélhetőként szeretjük, nem beforrasztva. Bár biztos így is meglesz a piaca, de remélem ugyanez megjelenik a hagyományos SSD csatlakozásokkal is. M-2, SATA, PCIe. Vagyis az SSD gyártóknak csak egy pici interface nyákot kell gyártaniuk a megfelelő csatlakozásokkal és méretben, arra ráforrasztani ezt a chipet, és kész is a világverő SSD.
 • takysoft #2
  "könnyen felülmúlja a SATA 6 Gb/mp-es interfészek sebességhatárát ... akár 1500 MB/mp-es ... olvasási, illetve 900 MB/mp-es ... írási sebesség is elérhető."

  egy mondatban nem jó kevernia bájtokat meg a biteket, mert nekem szakmabelinek is el kellett olvasni vagy 3x, mire felfogtam, h mi van :D

  Szóval a Sata 3 az 6 Gb/s
  Ez meg 12 illetve 7,2 Gb/s (ha a mega-giga váltószámot 1000-nek tekintjük)

 • Cefet #1
  3D NAND, többrétegű felépítés, szuper!
  Lehet, hogy már nem az usákok diktálják a tempót?