Berta Sándor

Éveken át kémkedett az EU-partnerek után a BND

A német szakszolgálat ugyanúgy kémkedett baráti országok és fontos cégek ellen, mint a Merkel kancellár által hevesen bírált amerikai NSA.

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) kapcsán már tavaly áprilisban ismertté vált, hogy a helyi hírszerzési törvényt megsértve segített az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA), amely így megfigyelt német és más nyugat-európai célpontokat. Később kiderült az is, hogy a BND közreműködésével az NSA nemcsak Franciaország és az Európai Bizottság, hanem Ausztria ellen is kémkedhetett.

Most további részletek szivárogtak ki, az információkat a Der Spiegel hozta nyilvánosságra. A lap szerint a BND számos baráti és nyugat-európai állam, valamint nemzetközi szervezet ellen kémkedett. A célpontok között volt az izraeli miniszterelnök irodája, az amerikai külügyminisztérium, az osztrák és a belga belügyminisztérium, valamint a brit védelmi minisztérium. Történt mindez annak ellenére, hogy Gerhard Schindler, a BND igazgatója 2013-ban megígérte, hogy a baráti EU- és NATO-tagországok ellen nem fognak a jövőben kémkedni.

A kikémlelt célpontok között voltak a British Telecom, az Eurocopter, az MCI Worldcom és az EADS kirendeltsége, számos svájci és osztrák cég, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Drogkontrollprogramja, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), a Nemzetközi Valutaalap, a Nemzetközi Vöröskereszt, az Oxfam, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE), valamint az Amerikai Egyesült Államok Légiereje és Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala (NASA). További célpontok voltak az európai uniós tagállamok berlini nagykövetségei.

A német külföldi hírszerzés lehallgatásaira vonatkozó információk annak a bizottságnak a munkája nyomán váltak ismertté, amelyet a Bundestag (a német parlament) állított fel az NSA Edward Snowden egykori alkalmazott által leleplezett, széleskörű adatgyűjtő programjának ügyének kivizsgálására. A WikiLeaks-botrány keretében Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból egyebek között kiderült, hogy az NSA lehallgatásokat folytatott számos külföldi vezető ellen, köztük lehallgatták Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt is. Az akció azután kezdődött, hogy német turistákat raboltak el a Szaharában. A BND először a francia titkosszolgálat rendszerébe tört be, hogy információkat szerezzen az elkövetőkről. Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy számukra ezek az információk nem számítanak újdonságnak és a dolgot már egy évvel ezelőtt tisztázták az illetékes német hivatalokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #4
    Alapvető, hogy minden titkosszolgálat két irányba fejt ki tevékenységet:

    - szövetségesek, hogyan állnak a szövetségesi viszonyok sokféle partikuláris tényezői. A szövetségesi viszonyok sosem állandók, mindig változhatnak az adott szövetséges bel és külpolitikai és gazdasági viszonyai függvényében. Ha pedig valamilyen szövetségi rendszert alkotnak, ez tovább csavar a dolgon, tehát további megfigyelési terepet jelent. Így a szövetségesek figyelése elsődleges, ráadásul ha lehet SIGINT tevékenységet létrehozni, ahol gyakorlatilag minden adat áthalad, ennek megteremtése tökre alapvető, HUMINT-hez képest olcsóbb, kényelmesebb, és nem ráz, gondoljunk itt a drága kis kedvencünkre Fort Meade-ben.

    - ellenségnek tekinthető államok: ez tekinti a közvélekedés a titkosszolgálati munka elsődleges terepének, de figyelembe kell venni, hogy az ez irányú tevékenységek eredményessége nem független a szövetségesnek tekintett államok, és azok szerveiről, meghatározó személyeiről történt információgyűjtések eredményeitől.
  • Sir Cryalot #3
    ne legyenek illúzióink , ezek is telivannak szociopata stalker hajlamú nem-épp-ideálisnak-mondható embertömegekkel most utóbb meg méginkább.
  • ostoros #2
    Hoppá hoppá! Na mi van srácok? Über Alles kémkedik a barátai után?
    Ejnye, no! Irgum-burgum!
  • SupraMKIII #1
    Persze, és azóta a hivatalok befogják a fülüket ha "baráti" országról hallanak információt, esténként együtt söröznek, a legjobb cimborák, és még azt is lelövik, akik "baráti" kémkedésre mer gondolni...

    Hagyjuk már! Kit néznek hülyének?