Berta Sándor

3,4 milliárd dollárért lesz a Sharp a Foxconné

A japán konszern a reméltnél sokkal kevesebb pénzért kelt el, de a Foxconn így is rengeteg pénzt öl a cég feltámasztásába.

A Foxconn (Hon Hai Precision Industry) 388 milliárd jenért, vagyis átszámítva 3,446 milliárd dollárért vásárolja meg a nehéz helyzetben lévő japán gyártót. Mindez 100 milliárd jennel kevesebb a korábbi ajánlatnál és több mint 300 milliárd jennel kisebb összeg az első ajánlatnál, amely még 700 milliárd jen (6,2 milliárd dollár) volt.

A mostani megállapodás alapján a Foxconn 88 jent fizet részvényenként, miközben a felvásárlási hírek megjelenése előtt egy Sharp-részvény még 135 jent ért. A Foxconn számára az üzlet megkötése fontos siker, hiszen előreléphet, és erre a Sharp minden lehetőséget megadhat, mert televíziókat, nyomtatókat és háztartási berendezéseket egyaránt készít. Emellett a Sharp okostelefonokhoz és táblagépekhez szállít kijelzőket.

A Foxconn Sharpra vonatkozó átszervezési terve szerint 200 milliárd jent fektetnének be az OLED-termékek sorozatgyártásába és értékesítésébe, 100 milliárd jent a kutatásba, illetve további milliárdokat a kijelző-, a szórakoztató elektronikai és a dolgok internete részlegbe. Ezenkívül a Foxconn 50 milliárd jent invesztálna a nyomtatók, különösen a multifunkciós készülék értékesítésébe, s 32 milliárd jent fordítana reklámfeladatokra és a márka ismertségének növelésébe. A kampányra elsősorban Japánban, Kínában és más ázsiai államokban kerülne sor.

Terry Gou, a Hon Hai alapítója és vezérigazgatója ilyenkor szokásos módon azt nyilatkozta, hogy lenyűgözik azok a perspektívák, amelyeket ez a stratégiai szövetség kínál és örül annak, hogy együtt dolgozhat a Sharp munkatársaival. Sok dolgot akarnak elérni és biztos abban, hogy képesek lesznek szabadon engedni a Sharp valódi potenciálját.

A Foxconn január végén átszámítva 5,3 milliárd dollárt kínált a Sharpért, de a japán kormány mindenképpen meg akarta akadályozni, hogy a társaság részben vagy egészben - a szellemi tulajdont is beleértve - külföldi tulajdonba kerüljön. Nos, ezt a törekvést nem koronázta siker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!