Berta Sándor

2018-ig 35 millió robot állhat munkába

Szépen lassan alakul ki a robotok piaca, amely az évek alatt milliárdos üzletággá válik.

A szöuli Gugak Múzeumban minden reggel a Gugak-i nevű robot gurul ki egy helyi népdalt lejátszva, így köszöntve a megjelent látogatókat. A gép közli, hogy a korai koreai zenészek citerán, furulyán és dobon játszottak, ezután bekapcsol a robot fejében lévő vetítő és megjelenik egy a koreai zenei hagyományokat bemutató videó. A projekt sikeres. Moon Jooseok, a Gugak Központ zenetudósa kijelentette, hogy a gyerekek szeretik és különösen figyelmesen hallgatják a robot előadásait.

2014-ben ötmillió olyan robotot adtak el, amelyek különböző szolgáltatásokat tudnak elvégezni, ipari robotokból ugyanakkor csak 230 000 darabot értékesítettek. Martin Hägele, a Fraunhofer Társaság Gyártástechnikai és Automatizálási Intézetének robot- és asszisztensrendszerekért felelős vezetője szerint a szenzorok és a vezérlés napjainkban annyira nagy teljesítményű és olyan olcsó, hogy az otthonokban vagy akár az utcákon is számos feladatot vehetnek át az emberektől.

Az International Federation of Robotics (IFR) becslései alapján 2015 és 2018 között 35 millió szolgáltatóipari robot állhat munkába, közülük 26 millió a háztartásokba kerül majd. A mindennapokban az okosgépek pucolják majd az ablakokat, az iskolákban androidok taníthatják a gyerekeknek a számolást és az idegen nyelveket, az idősek otthonaiban robotok fogják ápolni a betegeket és az utcán robotfutárok szállítják majd a csomagokat. A robotok a társalkodásban és a lakások őrzésében is szerepet kaphatnak. Az IFR becslése alapján 2018-ig 12 400 ápolási robot veheti át az emberektől a különböző feladatok elvégzését.


Dél-Korea a szórakoztatásban is kiemelt szerepet szánna a robotoknak. Szöul mellett egy robotparkot hoznának létre 750 millió dollárból. A 2020-ra elkészülő létesítményben robotok bokszolnak majd egymás ellen és fognak táncolni, illetve egy akváriumban mesterséges halak és medúzák úszkálnak majd. A park hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek a jelenleginél jobban elfogadják a robotokat. Chu Sanghyun, a robotpark vezérigazgatója azt mondta, hogy a közeljövőben már robotokkal fogunk élni és a létesítmény segíthet abban, hogy ezt ki lehessen próbálni.

A trendnek persze nem mindenki örül, hiszen megvan a hátránya is: ha a robotok végzik el a munkát akkor az emberek feleslegessé válnak. Az amerikai Aethon kórházi szállítórobotokat állít elő, minden leszállított példányuk 2,8 embert tesz feleslegessé. Persze ezzel együtt új munkahelyek is létrejönnek a fejlesztésben és a gyártásban, ez egy londoni piackutató cég, a Metra Martech jelentése szerint 2017 és 2020 között két millió állás lesz. Az ipari robotok terén Németország a piacvezető, míg az Egyesült Államok és az ázsiai országok inkább a szolgáltatásokra koncentrálnak. Dél-Korea 2014-ben döntött 2,6 milliárd dollár ágazatba invesztálásáról, melytől 2019-re várnak eredményeket.

A szolgáltatórobotok piaca - gondoljunk csak az automatikus porszívójáról híres iRobotra - 12 milliárd dollárra nő 2018-ra, és a kamerák és a mesterséges intelligencia fejlődése a háztartási automaták látványos terjedését hozhatják. A felmosáson túl szórakoztatnak, őrzik a házat a betörőktől és figyelik ha tűz üt ki. A személyi berendezések szóbeli utasításra pizzát rendelnek vagy bejegyeznek a naptárba egy időpontot, de akár mesét is mondanak a gyerekeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!