Berta Sándor

Felderítésre is alkalmas a robotsáska

Az új fejlesztés akár nehéz terepen is lehetővé teszi a mentési és a felderítési feladatok elvégzését.

A Tel-Aviv Egyetem és az ORT Braude Kollégium munkatársai (köztük Dr. Kósa Gáborral) egy olyan robotot készítettek el, amelyet a sáskák ihlettek. A robot bár csupán 13 centiméteres és a súlya pedig mindössze 23 gramm, de 3,35 méter magasra és 1,37 méter távolságra tud ugrani. Az új robotot a két intézmény után TAUB-nak nevezték el és nagyjából kétszer olyan magasra tud ugrani, mint a hasonló robotok.

A TAUB a jövőben felderítő vagy mentőakciókban is hatékony segítséget jelenthet, felhasználható eltűnt személyek keresésére, akár nehéz terepviszonyok mellett is. Bár nem pont úgy néz ki, mint egy sáska, de a fejlesztőknek nem is ez volt a céljuk. A biológusokból és a műszaki szakemberekből álló csoport sokkal inkább megpróbálta tökéletesen lemodellezni a rovarok hatékony ugrómechanizmusát és ez sikerült is.


Amir Ayali, a Tel-Aviv Egyetem zoológia professzora kijelentette, hogy a sáskák által inspirált miniatűr ugrórobotjuk nagyon szép példa a természet által inspirált technológiai dizájnokra. A robot teste 3D-nyomtatással és ABS műanyagból készült, az ugrólábai merev szénrudakból vannak, míg az ízületek acélhuzalból lévő torziós rugók.

A kutatókat teljesen lenyűgözték a TAUB-ban rejlő lehetőségek. Ayali szerint a miniatűr robotok olcsón és hatékonyan legyárthatók, a kis méretük pedig lehetővé teszi, hogy akár a nehéz vagy ismeretlen terepen is jól teljesítsenek. Szeretnék továbbfejleszteni a robotot, hogy több ugrást végre tudjon hajtani, egyúttal a levegőben is stabilabb legyen és puhábban landoljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ragnaar #4
  A sáskatulaj részéről pedig random tápcsatornamegfigyelés lesz a felderítésből..
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.12.24. 15:17:03
 • gosub #3
  Kizárt dolog, hogy végső célként fegyverként használják.
 • seu #2
  Semmi esetre sem katonai felderítésre fogják használni őket!
 • nandoxxl #1
  Csak annyit kérdezek mi lesz a vadon élő állatokkal amik élelemnek nézve lenyelik? Legalább egy mérgező rovar jelzéseit ráfesthetnék valahogy. Elég komoly kárt tehetnek a helyi élő világban.