Berta Sándor

Hologram lehet a Cortana

A Microsoft szoftvere hamarosan emberi alakot ölthet.

A redmondi konszern azt tervezi, hogy a Hololens nevű kiterjesztett valóság szemüvegéhez elkészíti a Cortana életnagyságú hologramváltozatát, amely a Halo játékban lévő karakterre fog hasonlítani. Ezáltal a Windows 10 személyi asszisztense még személyesebbé válhat. (Egyébként a Cortana már a Halo játékban is hologramként szerepel, valójában ez inspirálta a Microsoftot a Windows 10-be integrált személyi asszisztens elkészítésére.)

A Microsoft számos olyan projekten gondolkodik, amelyek kiegészíthetik a Hololens szemüveget és ezek egyike a Cortana in Person, amely a személyi asszisztens kiterjesztett valóság verziója lehet. Így a szemüveget használóknak a Cortana emberi alakban is megjelenhetne. A programot virtuálisan a felhasználók látómezejébe vetítenék be, így "személyesen" lehetne kommunikálni vele. A társaság szeretné, ha a Hololens szemüveggel való munka valósághűbb lenne, ehhez pedig jobban illene egy virtuálisan megjelenő változat.

A Hololens várhatóan még a Windows 10 életciklusa alatt megjelenik, ugyanakkor a konkrét megjelenés nem a közeljövőben lesz. Először 2016 első negyedévében a vállalatok kapják majd meg a 3000 dolláros fejlesztői csomagot, hogy elkészíthessék a kompatibilis szoftvereket, majd javítanak a szemüvegen és a végfelhasználók számára készített modell is megjelenik a piacon.

A korábbi tervek között szerepelt, hogy a televíziós tartalmakkal kapcsolatos információkat integrálnak a rendszerbe, emellett 2014 novemberében az is kiderült, hogy a digitális személyi asszisztens több platformra is jöhet. Márciusban megerősítést nyert, hogy a Cortana új verziója Android- és iOS-kompatibilis is lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #11
  "ha Cortana személyre szabható!"

  A gemkapocs eseten is lehetoseg volt cserelni masra, de a legtobb ember meg azt sem tudta hol kell kikapcsolni. (pedig olyankor fogta magat es eltolta a biciklit, szo szerint)

  Viszont az ilyen digitalis avatarok japanban mar jo ideje megszokottnak szamitanak, annyira, hogy van olyan szintetizatorprogram, aminek a digitalis kabalaja 'elo' koncerteket is szokott adni. (hologram technologival)

  pl egy regebbi (az elso talalat youtube-rol): http://www.youtube.com/watch?v=rL5YKZ9ecpg

  ps: a microsoft megint le van maradva par evvel...
 • Skylake #10
  "Sokkal személyesebb egy hologrammal társalogni, mint a google mikrofonjának 4x beordítani, hogy étterem bazmeg!"

  Szerintem ez tökmindegy.

  Kíváncsi vagyok azért, hogyha jönn Ms.Cortana, a nagy G, meg Zucki mivel akarnak majd veretni e piaci szegmensben.
 • Tinman #9
  Minek? Egy halódó nyelvet, amit a jövőben a kutya se fogja használni, mert nehéz, logikátlan, és még az anyanyelvű magyarok sem tudják helyesen használni?
 • Tinman #8
  Egyébként a Cortana egy jó dolog, egy valami igazán forradalmi dolog kezdete. Pontosan ezek az újítások vezethetnek minket el egy high-tech paradicsomba, vagy éppen okozzák majd a vesztünket. Kiderül.

  Sokkal személyesebb egy hologrammal társalogni, mint a google mikrofonjának 4x beordítani, hogy étterem bazmeg!
 • Tinman #7
  Akkor is így lázongtál, mikor az Office segéd gémkapocs volt? Szegény tűzőgépekkel, meg a kutya se foglalkozott, hogy a cellux ragasztók népes táborát már ne is említsem.

  Amúgy megyek be is perlem a hentest, mert férfi én meg hetero vagyok, így elég gáz a pofáját elviselnem :-/
 • Elemir #6
  Megtanultak rég! Ja, hogy nem droid? Hála az égnek...

  Egyébként a Cortana-hoz annyit, ha már negatívum, hogy előbb tanuljon meg magyarul...
 • gombabácsi #5
  úgy néz ki mint valami zs scifi főhősnője
 • tomboy013 #4
  Mi köze ennek Cortanahoz?
 • ede0001 #3
  Először telefont tanuljanak meg gyártani...
 • NEXUS6 #2
  "Ne azon rugózzunk, hogy melyik ember sárga, fekete, eszkimó, japán néger, nem ez a lényeg! Mert valójában blülről minden ember fehér!"
  XD