SG.hu

Átadták a Budapest Bank új tartalék adatközpontját

A Budapest Bank tulajdonosváltását követően szükségessé vált a korábbi tulajdonos által biztosított helyszínről történő költöztetés, és az önálló tartalék adatközpont létrehozása.

A bankszektor számára ma már elengedhetetlen a legmagasabb szintű IT-biztonság és a redundancia megteremtése. Így amikor a Budapest Bank a tulajdonosváltást követően elköltöztette tartalék adatközpontját az előző tulajdonostól független helyre, olyan szolgáltatót keresett, amely a magas biztonsági követelményeket és számos egyedi igényt is teljesíteni tud. Az Invitel a Budapest Banktól az elkövetkező öt évre több százmilliós nagyságrendű informatikai megbízást kapott, melynek keretében biztosítja a pénzintézet teljes adatvagyonához kapcsolódó infokommunikációs szolgáltatásokat.

A pénzügyi szektor szereplői számára kulcsfontosságú az infokommunikációs rendszerek megbízható működése, ezen belül az IT-biztonság, illetve a redundancia, melynek köszönhetően váratlan szolgáltatás-kiesés esetén is biztosítható az üzletfolytonosság. Az utóbbi években folyamatosan nő a bizalom a külső szolgáltatók iránt, melyek közül már hazánkban is akadnak olyanok, amelyek a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. Így nem meglepő, hogy egyre több bank külső szerverteremben helyezi el tartalék adatközpontját, sőt vannak olyan piaci szereplők is, amelyeknél az elsődleges és a tartalék adatközpont különböző szolgáltatónál található.


Az Invitel egy dedikált termet alakított ki a Budapest Bank számára, amelyet egészen az alapoktól kezdve úgy épített ki, hogy az megfeleljen a legmagasabb, nemzetközi szintű sztenderdeknek. Ennek megfelelően többek között az energiahatékonysági elvárások is kiemelt figyelmet kaptak. A szerverközpont energiaellátását és speciális klímarendszeren keresztül történő hűtését több forrásból, illetve kellő tartalékkal biztosítják, amelynek köszönhetően évente maximum 5 perces szolgáltatás-kiesés fordulhat elő.

Az Invitel adatközpontjának megbízhatóságára jellemző, hogy 2009-es megnyitása óta az adatközpontban ügyfeleket érintő alap infrastrukturális szolgáltatás-kiesés nem volt. Az Invitel a gépterem legfontosabb környezeti paramétereit is a Budapest Bank egyedi kívánalmai szerint garantálja. Ezen kívül a Budapest Bank teljes adatvagyonának biztosítására az Invitel a terem elektromágneses zavartatás elleni védelmét (EMC) is kiépítette.

A több száz számítástechnikai eszköz számára kialakított terem 4 hónap alatt készült el, a teljes gépterem költöztetése pedig 24 óra alatt zajlott le különleges biztonsági intézkedések mellett. A szervereket és az eszközöket egy több mint 60 fős csapat 7 fordulóban költöztette, 3 nagy kapacitású tehergépjárművel. A szállításnál számos egyedi követelmény merült fel, volt olyan gyártó, amely az eszközének a szállítási dőlésszögét is előírta. A költözéssel egy időben kiépült a gépterem teljes, 14 km-es optikai és réz hálózata is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #2
    Persze aztán meg jön a világválság, mert a pénzforgalom mögött nincs valós érték és összeomlik a rendszer. Akkor 5 év recesszió a pórnép összehúza nadrágszíjat, és ha beáll az egyensúly máris mehet minden előről a következő válságig.
  • Was #1
    Amikor megvette az állam fél éve, akkor meg is szüntettük itt a számlánkat.
    Ha jól tudom, azóta az állam meg eladta. De természetesen ez persze így normális, van rá magyarázat, hogy így mindenki jól járt, nem bukott rajta senki, az adófizetők pénze szokás szerint jól lett felhasználva. És senki nem nyúlt le semmit és nem gazdagodott meg rajta.