Berta Sándor

A diszkókat is meghódítaná a Dolby

A filmszínházak után a diszkókat is meghódítaná a cég.

A Dolby Atmos nevű több csatornás, Surround hangzást biztosító formátumot eredetileg a mozikban való használatra tervezték, de akár a klubokban és a diszkókban is megállhatja a helyét. "Egy olyan klub, amelyet egy Dolby Atmos berendezéssel láttak el, a vendégeknek egyszeri és jelentős értékű audioélményt nyújt, amelyet korábban sosem tapasztalhattak meg" - reklámozta hangrendszerüket Gabe Cory, a Dolby Atmos Music termékmenedzsere.

A filmszínházakban a formátum akár 128 audiocsatorna és 64 egymástól független hangszóró egy időben való működtetését támogatja, a házimozi változat legfeljebb 34.1 csatornát támogat. Cory úgy vélte, hogy a diszkóüzemeltetők is profitálhatnak a Dolby Atmosból, mivel egy ilyen berendezés vonzó lehet azoknak a művészeknek és a DJ-knek, akik át akarják lépni az eddigi határokat. Egy DJ-alkalmazás lehetővé teszi, hogy a zenék valós időben elcsúsztathatók legyenek a különböző csatornákra. A Dolby a következő hetekben nyilvánosságra akarja hozni azoknak a művészeknek és DJ-knek a nevét, akik a jövőben alkalmazni fogják a Dolby Atmost.

A DTS januárban mutatta be a Consumer Electronics Show keretében a DTS:X nevű formátumot, amelyet a Dolby Atmos vetélytársának szánt. Nyár óta kaphatók a Denon, Marantz, az Onkyo, a Pioneer és a Yamaha első olyan készülékei, amelyek képesek a a DTS:X hangsávokat dekódolni, ennek ellenére a szükséges DTS:X firmwarefrissítések kiadását bizonytalan ideig elhalasztották. A Lionsgate két filmet (Ex Machina, American Ultra) is kiadott DTS:X-szel, a harmadik ilyen mű, a Sicario szintén DTS:X-kompatbilis lett volna, egy sajtóközlemény szerint ugyanakkor a Sicario mégis Dolby Atmos hangsávokkal jelent meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bagoly81 #2
    azért fura még , mert sokszor monoban van kötve az egész rendszer , szóval egy kuriózum lesz amit csak 1-1 disco tud majd alkalmazni.. mi meg majd megyünk és meghalgatjuk, és semmire nemfogunk emlékezni belőle :D
  • A1274815 #1
    Hát nem tudom, a diszkókban a minnélnagyobb THD*-re és dB-re mennek.

    * Total Harmonic Distortion = teljes harmónikus torzítás
    Utoljára szerkesztette: A1274815, 2015.12.05. 12:19:39