Berta Sándor

Ausztrália - drónokkal a cápák ellen

A jövőben a robotrepülőgépek figyelmeztethetnek a cápatámadásokra.

Ausztráliában idén eddig 33 cápatámadás történt és mivel ott a nyár csak most kezdődik, így rendkívül fontos, hogy mielőbb sikerüljön megoldást találni a problémára. Az első robot légijárműveket szerdán állították üzembe a Sydney városától 540 kilométerre északra található Coffs Harbour környékén. Amennyiben a drónokra felszerelt kamerák cápákat érzékelnek, akkor azonnal készítenek egy fotót, majd azt a GPS-koordinátákkal együtt elküldik a parti őrség tagjainak, akik riaszthatják a vízben lévőket. Amennyiben a teszt sikeres lesz, úgy a jövőben a mentőegységek a robotrepülőgépek segítségével ellenőrizhetik majd az ausztrál strandokat.

A légi járművekkel végzett ellenőrzések csupán az egyik új "cápaellenes stratégiát" jelentik. Ezekre a projektekre 16 millió ausztrál dollárt szán Új-Dél-Wales kormánya, amely mindenképpen szeretné biztonságosabbá tenni a strandokat - ezt Niall Blair illetékes miniszter közölte. A politikus kiemelte, hogy nincs egyszerű módja az úszók és a szörfösök iránti kockázatok csökkentésének.

A további tervek között szerepel cápaellenőrző állomások létrehozása, a helikopteres járőrözések sűrítése, valamint olyan tesztek elvégzése, amelyek során megjelölik a cápákat és azokat a parttól távolabb lévő mélyebb vizekbe szállítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #5
    Talán mert egy fényképezőt rátenni nem nagy cucc, a képet meg visszaküldés után elemezni tudja valami szerver, amíg egy szonár cápák ellen biztos nem valami bolti cucc.
  • NEXUS6 #4
    Hát, ja egy robot-tengeralattjáró-szonár rendszernek azért talán több értelme lenne.

    Ráadásul figyelmeztethetne a közelgő É-Koreai zsebtengeralattjárókra, vagy migránscsónakokra is.
  • Akva #3
    "A jövőben a robotrepülőgépek figyelmeztethetnek a cápatámadásokra."

    Miért nem robot-tengeralattjárók?
  • NEXUS6 #2
    Azthittem, hogy a Sharnadó 4. Része. :(
    Nem baj ez is jó film lesz.
    XD
  • RAZOR27 #1
    Mega Cápa a Kolosszus ellen!