Berta Sándor

Az autókat is robotoknak tekinthetjük

A robotok sokkal jobban integrálódtak az emberek életébe, mint azt sokan első pillanatban gondolnák.

Dublinban a szakemberek arról beszélgettek, hogy mennyire változtatják meg a gépek az embereket és miként néz ki a velük való együttélés. Amikor a robotok szóba kerülnek, akkor a felhasználóknak gyakran olyan emberszerű, karokkal, lábakkal és fejjel ellátott gépek jutnak az eszükbe, amelyek többnyire önállóan cselekednek. Andra Keay, a Silicon Valley Robotics ügyvezető igazgatója viszont úgy vélte, hogy a robotok ennél sokkal többek és nem mindig láthatóak. Szerinte gyakorlatilag már minden új autó egy robotnak tekinthető, miként akár egy mosógép is. Mindenütt, ahol számítógép által vezérelt gépek dolgoznak, a háttérben valójában egy robot működik.

Keay kiemelte, hogy a robotok mindent megváltoztatnak, és segítenek megérteni, hogy mit jelent embernek lenni. A szakértő arra utalt, hogy nagyon kezd elmosódni a határ a gépek és az emberek között. A technológia gyakorlatilag az ember továbbfejlesztésének tekinthető és teljesen újra kell gondolni, hogy mit jelent a velük való együttélés. Három fontos kategória van: robotok, amelyek dolgoknak néznek ki; robotok, amelyek robotnak néznek ki és végül azok a robotok, amelyek embernek tűnnek. Mindegyik kategória szereplői más feladatokat láthatnak el.


Ugyan az emberiség egy információs és kommunikációs forradalom közepén van, hiszen alapvetően gépek gondoskodnak az emberek közötti interakciókról, van még egy érdekes szempont a robotokkal kapcsolatban. Vannak olyan helyzetek, amikor a felhasználók fáradtak vagy kimerültek és ilyenkor egyáltalán nem akarnak más emberekkel kommunikálni, hanem inkább minden közösségi kapcsolatot elkerülnének. Ennél a pontnál a robotok sokkal inkább alkalmasak lennének bizonyos feladatok átvételére.

Remi El-Ouazzane, a Movidius vezérigazgatója kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia már nem jövőbeli vízió, hanem régóta a valóság része. A felhőkörnyezetből származó hatalmas adatmennyiséggel táplált eszközök már intelligensek, a gépek egyre jobban hasonlítanak az emberekre. A mesterséges intelligenciához köthető forradalom tehát már most is zajlik és ez mindenütt megfigyelhető, legyen szó az önállóan közlekedő autókról, a drónokról vagy éppen a virtuális valóságról.

A cégvezető optimista volt abban a tekintetben, hogy a mesterséges intelligencia miként fog hatni az emberekre és hisz benne, hogy végül ebből lehet majd profitálni. Ugyanakkor El-Ouazzane elismerte: szükség lesz megfelelő keretfeltételekre és etikai szabályokra arra vonatkozóan, hogy miként lehet kezelni a gépeket, azért, hogy ne veszítsük el az ellenőrzést felettük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #9
    Nem, neki egy hang szokta mondani a fejibe.
  • kvp #8
    A robot es az automata kozti valasztovonal valahol ott van, hogy az automata csak azt csinalja amit pontosan megmondunk neki, a robotnak meg eleg azt, hogy mit szeretnenk, de ki tudja talalni, hogy hogyan. Viszont ilyen alapon a gyari festorobot is csak egy automata, mivel nem tud tobbet mint az elso lyukkartyas automata szovoszekek, csak finomabb es bonyolultabb mozgasokra kepes.

    Ilyen szempontbol (a cikkorio felteteleivel) meg egy kenyerpirito is robot, mig a szigorubb feltetelekkel meg a mai robotok jo resze sem az. Erdemes ebben a kozeputat nezni es akkor beszelni pl. robotautorol, amikor mar magat vezeti. (tempomat + savtarto mar kb. ott van) Az adott targy megjelenesenek viszont semmi koze a mukodesehez, tehat ez a kategoriazalas folosleges es csak a technikat nem ismero emberek altalanositasaibol fakad.
  • Cat #7
    "Dögöljön meg, aki a sok NEMKÍVÁNT felesleges fost ránk erőszakolja! "

    Jaja, ott állnak a fekete ruhás emberek amikor a boltban téblábolsz, és a fejedhez tartják a pisztolyt, hogy "VEDD MEG".
  • Akva #6
    "Szerinte gyakorlatilag már minden új autó egy robotnak tekinthető, miként akár egy mosógép is."

    Ez egy baromság. Automatákat már évezredek óta használnak, az nagyon messze van a robottól.
  • kvp #5
    -telefonos ugyfelszolgalat: webes ugyfelszolgalat
    -oraallas bejelentes: netre kotott ora amit naponta leolvasnak
    -tulajdoni lap: kormanyzati portal (regisztacio utan ingyenes)
    -vasarnap: ha rajtam mulna minden bolt es gyar 7/24-ben lenne, fix muszakos csapatokkal (ez nem technika kerdese)
    -kresztablak: vannak okos tablak az autopalyakon es nehany varosi uton (pl. haladj x-el a zoldhullamhoz) csak senki nem tartja be oket: okosauto = minden szabalyt es ajanlast betartat, az emberek elobb utobb azt mondjak majd a kocsinak, hogy akkor vezess te ha allandoan beleszolsz...
    -okos mosogep: az nekem ott kezodik hogy osszeszedi a koszos ruhat a padlorol, kimossa, megszaritja es osszehajtva berakja a szekrenybe ('csak' egy erre kepes pakolo robot kell es akkor az okoshuto is tudna vegre fozni az okos mosogatogep meg asztalt leszedni es eves elott teriteni)
  • halgatyó #1
    Inkább azon járna az eszük, hogy lehetne az automata telefonos ügyfélszolgálatokat értelmesebbé tenni!
    Tudjuk: "üdvözöljük! ön a mi csodálatos cégünk automatikus.... blaaa...blaaaa...." (az én telefonszámlámra) aztán ugyanazt elmondják angolul is, aztán jön a többi: ... akkor nyomja meg a 18-as gombot ... (már 20 perce baszakodik az idegeinken)
    Másik cifraság pl. a vízóraállás-bejelentés. De nem ám akármikor, csak egy szűk időintervallumban, és mindenkinek máskor! Nehogy valaki meg tudja jegyezni. Mert a mai számítástechnika nem tud megbirkózni azzal a lehetetlen feladattal, hogy én mondjuk szeptember 3.-án és november 8.-án diktálnám be... apjuk véreres legbüdösebb ....

    No, ilyesmiken kellene inkább agyalni. Hogy pl. a fenti disznógazemberséget mivel lehetne kiváltani. Vagy bizonyos hivatali funkciókat normálissá tenni. Pl. a tulajdoni lap (megkövetelése) körüli agyatlan és pofátlan szemétségeket.

    Vagy pl. a vasárnapi zárvatartás okozta fennakadásokat lehetne automata boltokkal kezelni. Persze normális áron, nem úgy, mint most, hogy lehet kapni 5 napos száraz kenyeret 3-szoros áron vasárnap.
    Az autózást meg békén hagyni végre. Esetleg a lámpaállítgatásokat lehetne intelligensebbé tenni, arra ráférne, de nagyon. Meg lehetne a kresztáblák érvényességét is forgalom-, időjárás- és napszakfüggővé tenni, sokkal jobban, mint a most divatos kiegészítő táblácskák.
    A mosógépemet meg a fürdőkádamat nem akarom internetre kötni. Dögöljön meg, aki a sok NEMKÍVÁNT felesleges fost ránk erőszakolja!