MTI

Minden online tartalmat megfigyelne a brit kormány

A brit internetszolgáltató vállalatoknak egy évig tárolniuk kellene minden olyan adatot, amelyből a terrorelhárító hatóságok nyomon követhetik, hogy az egyes felhasználók milyen online tartalmakhoz fértek hozzá.

Mint az várható volt, az erről szóló törvényszigorítási javaslatot Theresa May brit belügyminiszter ismertette ma a londoni alsóházban. May szerint a javasolt új törvényváltozat "konszolidálja és korszerűsíti" a megfigyelési tevékenység szabályozását, miközben "világszínvonalú" felügyeleti rendszer meghonosításával erősíti a hatósági visszaélések elleni biztosítékokat. A belügyminiszter szerint a digitális társadalom mindenki által élvezett előnyeit a szervezett bűnözés és a terroristák is kihasználják. Ennek illusztrálására - részletek nélkül - elmondta: az elhárító szolgálatok csak az elmúlt tizenkét hónapban hat jelentős nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

Növekszik emellett a kibertámadások száma és az általuk okozott kár is. Tavaly a brit nagyvállalatok 90 százaléka számolt be információs és biztonsági rendszereinek feltöréséről - mondta Theresa May. Hozzátette: az online bűnözés a gyerekeket is veszélyezteti. A gyermekvédelmi hatóságok becslése szerint Nagy-Britanniában 50 ezer körül lehet azoknak a száma, akik gyerekek elleni szexuális visszaéléseket ábrázoló felvételeket töltenek le rendszeresen.

A most beterjesztett törvénymódosítási javaslat az ilyen illegális, vagy éppen a nemzetbiztonságot fenyegető tevékenység könnyebb felderíthetősége érdekében azt írná elő a Nagy-Britanniában működő mobiltelefon- és internetszolgáltató cégeknek, hogy egy évig tárolják azokat az "alapszintű" adatokat, amelyekből nyomon követhető, hogy az egyes felhasználók milyen online tartalmakat tekintenek meg. A szolgáltatóknak tárolniuk kellene például, hogy előfizetőik milyen internetes oldalakat keresnek fel, vagy milyen alkalmazásokat használnak számítógépeiken, okostelefonjaikon, táblagépeiken és egyéb eszközökön. Az internetszolgáltató vállalatoknak ezeket az adatokat hivatalos megkeresés esetén át kellene adniuk a rendőrségnek vagy az elhárító szolgálatoknak.

Theresa May hangsúlyozta, hogy a hatóságok az új törvény alapján sem férhetnének hozzá minden egyes internethasználó teljes körű böngészési előtörténetéhez, csak "alapadatokhoz". A brit belügyminiszter szerint a bekérhető adatok nagyjából "egy tételes telefonszámlához" hasonlíthatók, amelyeken csak az látszik, hogy az illető milyen számot hívott. A törvény által lehetővé tett hatósági megfigyelést külön bírósági testület felügyelné, amelynek az egyes megfigyelési megkeresések ügyében előzetes jóváhagyási jogosultsága lenne. Ez alól a tervezet egyetlen kivételt hagy: ha a belügyminiszter olyan heveny veszélyhelyzetről értesül, amely haladéktalan felderítési lépéseket tesz szükségessé, személyes döntéssel, a bírósági jóváhagyási procedúra megkerülésével engedélyezheti e hatósági lépéseket.

Nagy-Britanniában már korábban is voltak hasonló kezdeményezések, de azok rendre elhaltak elsősorban a korábbi liberális demokrata koalíciós partner politikai ellenállásán. A brit Konzervatív Párt azonban a májusi parlamenti választások óta egyedül, önálló többséggel kormányoz, és a szerdán beterjesztett módosítási tervezet választási programjában is szerepelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #4
    Akár elképzelhető is lehet. Bár én úgy gondolom, hogy aki az NSA alvállalkozójánál dolgozik, és hozzáférhet ahhoz, amihez ő végül is hozzáfért, nem kicsit ellenőrizték le, mielőtt elkezdett dolgozni.

    Azonban, hogy ügynök lenne, a lényegi mondanivalómon nem változtat. Maximum annyit, hogy a neve nem lesz pozitív előjelű. Ettől függetlenül paradigmaváltást hoz el.
  • Cat #3
    vagy csak simán kiderül, hogy orosz ügynök és palira vette az amerikaiakat.
  • Skylake #2
    Még annyit, hogy Snowden 20-30 év múlva vitathatatlanul történelmi személy lesz. Olyan ember, aki történelmi korszakhatárt hozott létre azzal, amit tett, noha nyilván, mint minden más történelmi személyiség, csak jóval később lett azzá értelmezve, amiként ma értelmezzük őket, és az általuk kezdeményezett eseményeket egy adott történelmi kontextusban.

    Snowden lesz annak a paradigmaváltásnak a szimbóluma a jövőben, amely hatására nyilvánvaló lett: az internet represszív hatalmi eszközzé tehető. Hogy ez a társadalmak gondolkodásnak mainstream szintjén válik-e olyan mértékben nagy történelmi evidenciává, amit ma gondolunk például Hitlerről, Sztálinról, vagy azon szűk rétegek értelmezése lesz, akik az informatikai alapú börtönállamokban lesznek ellenállók, ezt még nem tudni.
  • Skylake #1
    Korábbi kommentem a témában itt olvasható, ha érdekes számodra:

    https://sg.hu/cikkek/115608/minden-online-szokasra-kivancsi-lenne-a-brit-kormany

    Még annyit a korábbi kommentemhez, hogy ez a vén náci k*rva, akit kora és neme ellenére úgy b*sznék pofán, hogy lenyelné a kib*szott protkóját, ezzel a lépéssel gyakorlatilag az internet lényegét öli meg. Azaz turbóra kapcsolja a permanens / pervazív megfigyelőállam létrehozását. Ezt a brit állampolgárok nem hagyhatják. Főleg azért, mert ha bevezetik, ez precedens értékű lesz, azaz a „terrorizmus elleni harc jegyében” bevezethető minta lesz Európában és tengerentúlon. Be fognak vezetni mindenütt hasonló szabályokat.

    Titkosítani levelezést, valamint létező adatforgalmat, ami kimegy egy kliensgépről proxy-ra, VPN-en keresztül küldeni. Úgy gondolom, hogy amennyiben egy rezsim ilyen szintű monitorozást kíván alkalmazni, akkor és ott személyiségi jogok megvédéséből adódó állampolgári kötelesség, megakadályozni szinte bármilyen eszközzel annak bevezetését, vagy ha ez kudarcot vall, akkor a technológiai lehetőségek mellett totálisan szabotálni azt.

    Egyébként aki úgymond terrorcselekmény megszervezése és végrehajtása a fő napi tevékenysége, a Snowden utáni korban mindent titkosítani fog, és pontosan azoknak a kifinomult elhárítási technológiák inverzét fogja alkalmazni, amelyet velük szemben a különböző nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség alkalmaz. Így őket ugyanúgy nehéz lesz ellkapni, viszont az állampolgárokat lehet fullba szopatni, bíróság elé rángatni teszem azt, akár egy mp3 letöltésért is. Vajon e törvény farvizén hány szervezet fog lobbizni a kiadóktól kezdve, az online reklámügynökségekig, hogy ők is valamilyen formában hozzáférjenek ehhez az állami mézesbödönhöz! Borítékolhatóan mindegyik amelyik a piacon van. Így nő össze, ami összetartozik: a középpontban az online ember, akit 7/24-ben figyelünk a technológiai lehetőségek mellett, hogy pontosan azt vásárolja, amit a pofájába tolnak, és bármilyen vétséget követ el, azonnal szankcionálható legyen.

    Minority Report. A három darab leszedált vizifélhulla nélkül.