SG.hu

Az északi országok ideálisak az adatközpontok számára

Finnország villamosenergia-ellátása megfizethető, stabil és biztonságos, a politikai környezet nyugodt és kiszámítható. Ezeknek, valamint a kedvező törvényi kereteknek köszönhetően az ország ideális helyszíne a globális adatközpontok létesítésének, és ebben a szektorban a világ egyik legversenyképesebb országa.

Seppo Ihalainen, egy finn kolokációs cég, a Ficolo vezérigazgatója szerint “a költségek Finnországban negyed-ötödrészei a kontinens többi részén kialakult költségszintnek. A közelmúltban épített adatközpontunk helyszíne Ulvila-ban, ideális helyen, Finnország legbeépítettebb területeinek közelében helyezkedik el. A létesítményt - kialakításának köszönhetően - költségtakarékosság, energiahatékonyság és biztonság jellemzi." A Ficolo Ulvila-ban épült adatközpontja 8500 m2 alapterületű, föld alatti alagútrendszerben található, amelyet eredetileg a Finn Védelmi Erők alakítottak ki. A geológiai kőzetrétegekbe mélyítve összesen kilenc terem található, melyek mérete 500 és 800 m2 között változik. A termeket egy, vagy megosztva több ügyfél is igénybe veheti.


2014 májusában három termet szereltek fel üzemkész állapotra. "A létesítménnyel optimalizálni tudjuk a beruházási költségeinket. Az igényekkel összhangban új termeket tudunk kialakítani és rendszerbe állítani. Az alagút jelenleg üresen álló és kihasználásra váró részei nem képeznek költséget. Az egyes adatközpont-termek egymástól függetlenül üzemelnek, és a kolokációs modellünk azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink az igényeik figyelembe vételével központosított vagy osztott adatközpont-megoldások között válasszanak." - mondta el Seppo Ihalainen a létesítményről.

A villamosenergia-ellátás rendelkezésre állása, megbízhatósága és költsége alapvető fontosságú szempontnak számít az adatközpontok, a kórházak, a médiaszolgáltatók, a telekom szektor és a folyamatautomatizálási ipar számára. Az energiatermelés vagy az energiaellátás terén fellépő esetleges problémák áramszüneteket vagy olyan áramminőségi problémákat idézhetnek elő, mint feszültségesés, feszültségtüske, vagy frekvenciaingadozások és a felharmonikusok.


"A megbízható villamosenergia-ellátás döntő fontosságú az adatközpontokra szakosodott iparágban. A mi létesítményünknél ideális megoldásnak tekinthető, hogy az energiaellátás biztonságát az ABB UPS rendszere biztosítja. Tartalék energiaforrásként szélturbinával termelt áramot, és diesel generátorokat is használunk. Az általunk kiépített rendszerben az ügyfél szolgáltatásainak működése akkor is zavartalanul folytatódik, ha az ellátó energiahálózatban áramszünet lép fel."

A hálózati és a fizikai biztonság, valamint a tűz elleni védelem érdekében különböző biztonsági rendszerek épültek ki az ulvilai létesítményben. Az energiahatékonyság, a zöld és a megújuló energia használata, a hulladékhő-visszanyerés mind nagyon fontos szempont az adatközpont működésében. “Folyamatosan működnek hulladékhő-visszanyerési projektek, amelyek Ulvila város energiaellátását támogatják"- mondja Seppo Ihalainen.

A növekedési kilátások nagyszerűek, mivel Finnországban a Ficolo az első adatközpont, amely meghonosította a kolokációs üzleti modellt. A Ficolo agilis üzleti megközelítést alkalmaz; ahol a vevő választja ki az együttműködés körét és mélységét, így a döntésétől függően az IT szolgáltatásait részben vagy egészben is kiszervezheti. Seppo Ihalainen vezérigazgató azt prognosztizálja, hogy tekintetbe véve az IT- és az üzletkritikus rendszerek gyors növekedését, öt - nyolc éven belül mind a kilenc termet értékesíteni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!