MTI

Egy helyen tárolná mindenki minden betegségét a kormány?

A Népszabadság a Tisztességesadatkezelés.hu oldal üzemeltetőjére, Alexin Zoltánra hivatkozva arról számolt be, hogy a kormány megszüntetné az orvosi titoktartást, és egyetlen központi adatbankba tömörítené tízmillió magyar állampolgár teljes egészségügyi adattömegét bármiféle jogorvoslat lehetősége nélkül.

A kötelező és totális, halálig tartó egészségügyi nyilvántartás ellentétes az európai joggal - írta a lap az adatvédelmi szakértő állítására hivatkozva. A múlt héten publikált rendelkezés lenne hivatott utat nyitni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata előtt, amely valamennyi állampolgár egészségügyi adatát gyűjtené össze - közlik. Ezekhez pedig az összes egészségügyi kormányzati szerv és az összes orvos és egyéb egészségügyi dolgozó is hozzáférne - hangsúlyozza a nol.hu.

A Magyar Liberális Párt véleménye szerint alaptörvény-ellenes az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) létrehozásáról szóló tervezet, ezért az ellenzéki párt felszólítja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetőjét, hogy még a törvény elfogadása előtt lépjen fel az ellen - közölte a párt gazdaságpolitikusa. Bodnár Zoltán - aki sajtótájékoztatót is tartott a témában - azt mondta, az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a személyes adatai védelméhez. Hozzátette, hogy az egészségügyi állapotra, a kóros szenvedélyekre vagy a szexuális életre vonatkozó adatok különlegesen érzékenyek, ezért különleges jogi védelmet igényelnek.

Az, hogy a tervezett adatbázishoz minden kormányzati szerv vagy egészségügyi dolgozó korlátozás nélkül hozzáférhetne, súlyosan sérti a személyes adatokkal önrendelkezés jogát, az Európa Tanács adatvédelmi egyezményét, az EU adatvédelmi irányelvét, az Emberi Jogok Európai Egyezményét, és az EU alapjogi chartáját - jelentette ki. A törvénynek azon részleteivel viszont egyetértenek, amelyek fejlesztenék az informatikai rendszerek használatát az egészségügyben, de ezekhez a fejlesztésekhez egyáltalán nem szükséges, hogy minden garanciális szabály nélkül létrehozzanak egy ilyen adatbázist hangsúlyozta.

A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik az orvosi titoktartás megszüntetése ellen, a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy kinek milyen betegsége van és milyen kórtörténettel rendelkezik - közölte a DK egészségügyi kabinetjének vezetője. László Imre úgy fogalmazott, hogy egy friss tervezet szerint az Orbán-kormány megszüntetné az orvosi titoktartást, és központilag tárolná minden magyar állampolgár egészségügyi adatait. Az adatokhoz nemcsak az orvosok és az egészségügyi dolgozók, hanem a kormány is hozzáférne - emelte ki.

A politikus azt mondta, hogy a tervezet szakmailag teljesen elfogadhatatlan és érthetetlen, hiszen normális esetben miért lenne szüksége a kormánynak az egészségügyi adatokra. Hozzátette, hogy ezek olyan adatok, amelyeket a világ minden országában fokozottan érzékeny személyes adatként őriznek, a kabinet viszont "nyitott könyvként akar lapozgatni" bennük.

A tervezet abszurditását érzékeltetendő közölte, amennyiben a kormány ezt megszavazza, akkor kezdeményezni fogják, hogy ne csak Orbán Viktor tudja minden magyar állampolgárról, hogy ki milyen gyógyszert szed és milyen kezelésekre jár, hanem fordítva is, az állampolgárok is tudják meg, hogy a miniszterelnök milyen gyógyszereket szed, és milyen kezelésekre jár, akár itthon, akár külföldön. Hozzátette, hogy a DK ezzel csak érzékeltetni szeretné, milyen képtelen helyzetet állítana elő a kormány terve.

László Imre megjegyezte: az Orbán-kormány ezentúl zsarolásra használhatná a betegek olyan érzékeny adatait, mint mondjuk egy korábbi abortusz vagy egy nemi betegség. Könnyen elképzelhető, hogy akik kinyitnák a szájukat a kormányzati korrupció, vagy valamilyen fideszes bűncselekmény miatt, azt a kormány megfélemlítené az adatai nyilvánosságra hozásával - mondta. Ilyen eszközökkel csak diktatúrák és totalitárius rendszerek élnek - jelentette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    A kozponti kartotek kezeles eleg hasznos lenne, pl. nem kellene sok korhazban matricas cimkevel ellatott mappakkal rohangalnia a betegeknek az oszalyok, a vizsgalok es az orvosok kozott. Aki meg erre nem kepes, mert olyan allapotban van az meg varhat egy rokonra vagy a vilag vegere...

    Pedig megfeleloen szervezett kozponti adatbazissal sokkal egyszerubb lenne, sot akar azt is meg lehetne tenni, hogy ha egy korhazban varolista van, akkor szetdobjak a betegeket az eppen kevesbe terhelt korhazak kozott, akar kozpontilag megszervezve a betegek atszallitasat is. (ez olcsobb es hatekonyabb lenne) Kb. mint amikor megjelent a futar pesten es azota nagyjabol hasznalhato a tomegkozlekedes. (pl. vannak csatlakozasok es azok mukodnek is)

    Kozponti adatbazis egyebkent angliaban is van, ott egy maganceg csinalja es el is adja az adatokat (a betegek megkerdezese nelkul) barkinek aki kifizeti erte a kert osszeget. Ennel rosszabb megoldast egy allami kezelesu rendszer sem tud osszehozni, pedig az egyesult kiralysag a liberalis piacgazdasag mintapeldaja. Mondjuk latszik is rajta...

    A kozpontositott online orvosi rendszerek koncepciojat meg Bill Gates mutatta be a tomegeknek valamikor a 90-es evek elejen. A filmben az utcan elcsapott gyerek osszes korabbi fontos orvosi adata rendelkezesre allt mar a mentoben es mire a korhazba ertek mar vartak a tovabbi vizsgalatok is.

    ps: Nem mintha ma nem lehetne kiasni a tb-s szamlazasi adatokbol a teljes kortortenetet (a neten keresztul is elerheto), Azt a rendszert meg anno egy korabbi kormany rakta ossze a vizitdij melle, csak a mostani vezetes rajott, hogy ha az orvosok is latnak, nem csak a konyvelok, akkor talan a gyogyitasban is segitene. A vicces az, hogy jelen esetben meg igazuk is van.
  • Myers #8
    "El tudom képzelni, hogy például mennyire érdekes lehet a kereszténydemokrata férgeknek, hogy egy ilyen adatbázisból kibányászva kinek hányszor volt terhességmegszakítása, és hogy ezen adatok alapján hogyan lehetne büntetéseket kivetni"

    Hát még az milyen érdekes lenne, hogy a kereszténydemokrata férgeknek (amennyiben nők), hányszor volt terhességmegszakításuk.
    Utoljára szerkesztette: Myers, 2015.10.30. 10:04:07
  • Skylake #7
    Még egy korrektebb info:

    https://veol.hu/veszprem/rovidesen-jon-az-e-recept-es-az-e-beutalo-1735340

    "Az állampolgárok ügyfélkapus belépéssel és a TAJ-azonosító beírásával érhetik el saját egészségügyi nyilvántartásukat egy weboldalon keresztül, ahol
    megnézhetik a kezelésről készült adatokat, dokumentumokat, vizsgálati eredményeket és az OEP által már finanszírozott ellátás költségeit is. Az
    egészségügyi dolgozók az általuk használt medikai rendszerből juthatnak információkhoz a betegről. Mivel személyes adatokról van szó, mindenkinek
    lehetősége lesz, hogy beállítsa a rendszerben, mely adataihoz ki férhet hozzá. Az adatbiztonságot rendkívül szigorú szabályok szavatolják, az Európai Unió
    ugyanis ötös fokú biztonsági szintet írt elő a projektnek, amely példa nélküli a hazai adatvédelem történetében. Csak összehasonlításképpen: a bankok
    jelenleg hármas szinten védik az ügyfelek adatait."

    Persze a puding próbája a feltörés. Másrészt közel sem vagyok abban biztos, hogy mutyiországban mely, egyébként nem illetékes szervezetek milyen hozzáférést kapnak.

    Egyetlen mentődolog az lehet, hogy elviekben az EU-s adatbiztonsági előírásoknak kellhet megfelelni, és hátha ennek megfelelően fogják a rendszert auditálni. Amikor kész, akkor ez irányba kellene majd, a magyar államot megkerülve, az EU felé lépéseket tenni, mivel a rezsimnek valószínűleg ebben a projektben sem célja sem az adatvédelem, sem más - csak a lopás, és zsarolhatóság megteremtése.

    Ja, és az is megér egy misét, hogy e rendszert bevezetésével, tulajdonképpen akinek nincs Mo.hu hozzáférése, az ilyen értelemben kiszolgáltatottá válhat. Vajon ezt hogyan akarják kezelni a projekt fejlesztői?
  • Skylake #6
    http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/uj_adat_kreszt_kivan_az_elektronikus_egeszsegugyi_szolgaltatasi_ter

    Utánanéztem egy kissé, erre találtam a legtöbb info-t.

    "Az EESZT-nek a lehető legmagasabb biztonsági elvárásoknak kell megfelelnie, ezzel kapcsolatosan „sem felsővezetői, sem ágazati döntéshozói nyomásnak nem szabad engedni” – szögezte le a projekt vezetője, hiszen nagy mennyiségű szenzitív adatot kezel. Ezek védelme érdekében számos törvényt és rendeletet kell módosítani, és új szabályozásokra is szükség lehet – fejtette ki dr. Kovács Arnold, a projekt jogi munkacsoportjának tagja. Változások várhatóak az egészségügyi törvényben is, amely új adatkezelési fejezettel egészül ki. Bár kötelező adathasználatot ír elő a jogszabály, a digitális önrendelkezés (DÖR) új szabályozása lehetővé teszi a beteg számára, hogy az EESZ-ben – amelynek állampolgári modulja az ügyfélkapun keresztül érhető majd el – beállítsa, mely adatait kik érhetik el. Nyomon követheti, hol tekintettek bele adataiba, ide értve a sikertelen lekérdezéseket is."

    "Átlátható és egyértelmű jogosultságkezelést kell kialakítani a rendszerhez úgy, hogy azt háromszázezer szakdolgozó, valamint tízmillió állampolgár használja, és több száz rendszer kapcsolódik hozzá. Ezzel egyidejűleg a legmagasabb, ötös fokozatú biztonsági besorolásnak kell megfelelnie – vázolta Hámor Endre, a Kürt Zrt. compliance szakértője. Ezért a felhasználónév és a jelszó megadása mellett hardver token-eket (kulcskód-generátorokat) is kapnak majd az adatkezelésre jogosult adminisztrátorok (pl. az orvosok), akiknek a körét a lehető legszűkebben határozzák majd meg. Biztonsági szabálykönyv is készül az EESZT-hez; külön rendelkeznek a jogosultságkezelésről is. Mint a szakértő hangsúlyozta, a rendszer mögé olyan helpdesk-et kell biztosítani, amely probléma esetén azonnali segítséget nyújt."

    Ez így viszont korrektebbnek tűnik, mint az SG clickbait cikkje.
  • Skylake #5
    Meg sem lepődöm.

    Ennek a nemzeti gengszterrezsimnek pontosan az a célja, hogy minden állampolgárról, azaz alattvalóról minden létező úgymond személyes információhoz korlátlanul hozzáférjen, és ez által zsarolhassa őket, bármilyen téren, ahol ez szükséges. Ez a "nemzeti együttműködés rendszerének" ideológiája, a maga pőre valóságában.

    El tudom képzelni, hogy például mennyire érdekes lehet a kereszténydemokrata férgeknek, hogy egy ilyen adatbázisból kibányászva kinek hányszor volt terhességmegszakítása, és hogy ezen adatok alapján hogyan lehetne büntetéseket kivetni - ezzel kapcsolatos jogszabályokat létrehozni nagyon is kedvükre való lenne. De bünözők, a "nemzeti együttműködés rendszere" tekintetében másodrendű állampolgárok lehetnek a jövőben azok is teszem azt például, akik túl sok gyógyszert szedtek, magas a vérnyomásuk, túl sok ellátást vettek igénybe a TB-től, csak egy gyereket vállaltak, fogamzásgátlót szednek, és hasonlók: és a határok az ellenőrizhetőséggel egyre erőteljesebben és szankcionáló mértékben húzhatók meg egy ilyen rendszer által. Ezt hívom én digitális nácizmusnak.

    Ha hagyjuk, ez az ország lehet Európa Kínája: a hatalomgyakorlás, demokratikusnak nevezett díszletek mögött működtethető, digitális technológiákkal megerősített és fenntartott önkényuralom országa. Hatalmas potenciál van e téren az IoT technológiákban, és ezek ilyen célú alkalmazásában.
  • Ragnaar #4
    Ugyanmár akiknek offshore cégeik vannak és itteni erőfforrásokat és infrastruktúrát használva kajmán szigeteken adóznak, vagy ott se, az viszont törvényes, de az etikához mégsincs semmi köze. A gondok nem itt kezdődnek.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.10.29. 11:45:34
  • Cat #3
    "Ez persze fel sem merül az ellenzékben, hiszen a politikusoktól minden kitelik, főleg ha kormánypárti többség ugyebár."

    Az MNB nemrég nyilvánosságra hozta, hogy egy kellemetlenkedő újságírónak van hitele, megszegve ezzel a banktitkot. Nem alaptalan a félelem, a Fidesz simán áthág bármilyen jogszabályt, és Polt Péter, a legfőbb ügyész partner ebben, soha nem indít eljárást ellenük.


    http://hvg.hu/gazdasag/20150825_Feljelentik_az_MNBt_a_Magyar_Nemzetbalh
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2015.10.29. 11:08:06
  • Ragnaar #2
    Igen a kormány szándéka valószínűleg a zsarolás lehet, az teljesen mellékes, hogy egy ilyen adatbázis mennyire lenne hasznos, ha intézménytől függetlenül elérhető lenne az egészségügy számára. Ha valakit 3 féle intézményben kezelnek vagy elköltözik más körzetbe stb. miért lenne gond ha egy központi adatbázisban minden ilyen egészségügyileg releváns eseményt feljegyeznének ? Volt pl. a TB - nek egy ilyen része, ahol az ellátásban részesülő minden ilyen eseményét feljegyezték, és az elektronikusan tárolva lett és lekérdezhető volt. Legyen az akár fogászati jellegű, vagy komolyabb. A rossz oldalát nyilván ennek is lehet nézni, de mi lenne ha a kormány pl. csak statisztikák és kimutatások készítéséhez használná az adatbázist, nem pedig zsarolásra. Ez persze fel sem merül az ellenzékben, hiszen a politikusoktól minden kitelik, főleg ha kormánypárti többség ugyebár.

    (És szerintem ez az adatbázis még mindig nem úgy működne, hogy hmm felmegyek a kormány honlapjára azt megnézem hogy áll a szomszéd prosztatája)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.10.29. 10:30:47
  • mrzed001 #1
    Aham, tök vicces lenne lapozgatni, hogy pl Dajcs Tomi mikor járt utoljára bőr- és nemibeteg gondozóban, és miért ... vagy hogy áll a Viktorunk aranyere ... no meg Kövér vérnyomásértékeiből meg Lézer Jani koleszterin szint változásából is kiolvasható, hogy épp készülnek-e újabb giga sikkasztásokra, mint most a földmutyinál is, illetve mennyit zsírosodtak (és nem csak az ereik).
    Szóval juhhé, hagy menjen [gonosz vigyor]