Berta Sándor

A magánéletet védő törvényt fogadott el Kalifornia

Az új szabályozás követendő példa lehet más államok számára is.

Polgárjogi szervezetek úgy vélték, hogy az új jogszabály - a magánszféra védelmének területén - a digitális korszak "eddigi legfejlettebb törvénye". Azt remélik, hogy más amerikai szövetségi államok vagy országok is követik Kalifornia példáját.

A California Electronic Communications Privacy Act (CalECPA) megtiltja, hogy a kaliforniai nyomozóhatóságok bírói engedély nélkül hozzáférjenek a magánszemélyek személyes adataihoz. Amennyiben a hivatalok nem rendelkeznek bírói engedéllyel, úgy a távközlési társaságoktól és az internetszolgáltatóktól sem az úgynevezett metaadatok, sem a digitális kommunikációs tartalmak kiadását nem követelhetik. Így nem juthatnak hozzá például a tartózkodási helyekkel kapcsolatos adatokhoz, az e-mailekhez, a szöveges üzenetekhez és dokumentumokhoz, függetlenül attól, hogy azokat egy számítógépen tárolja valaki vagy a felhőkörnyezetben.

A tervezetet Mark Leno demokrata és Joel Anderson republikánus szenátor közösen nyújtotta be és mindkét oldalon gyorsan elnyerte a szükséges támogatást. Leno azt kérdezte, hogy milyen logikus okból kellene nagyobb védelmet biztosítani egy kézzel írt levélnek, amelyet az asztalfiókban tárolnak, mint egy kollgának vagy szeretett embernek írt e-mailnek vagy szöveges üzenetnek.

Az elképzelést számos polgárjogi szervezet támogatta, köztük volt az American Civil Liberties Union (ACLU) és az Electronic Frontier Foundation (EFF), számos adatvédelmi szakember, médiaszövetség és IT-konszern (Adobe, Apple, Facebook, LinkedIn, Dropbox, Google, Twitter). Hónapokon át tartó egyeztetések után még a rendőri szervezetek is elismerték, hogy a CalECPA megfelelő egyensúlyt biztosít a közérdek és a magánélet védelme között.

Az új törvényt már aláírta Jerry Brown kaliforniai kormányzó és ezzel azonnal hatályba is lépett. Az EFF azt írta, hogy a megválasztott kaliforniai politikusok aktualizálták a magánélet védelmével kapcsolatos jogszabályokat, így azok összhangban vannak azzal, ahogy az emberek ma a technológiai eszközöket használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    A wiretapping ellen sz*rt sem ér. De érzem az igyekezetet, meg azt is, hogy a lóláb kilóg.