SG.hu

Nő az okostelefon és csökken a PC használat

Gyakrabban töltünk le szoftvereket a mobilunkra, mint számítógépünkre, a chat programokhoz is inkább a telefonunkat vesszük elő, ahogy térképeket is leginkább azon böngészünk - derült ki a Samsung Techonomic Index 2015 kutatásából.

Közel ugyanannyian facebookozunk már mobilon, mint laptopon vagy PC-n, a pénzügyeinket és vásárlásainkat azonban továbbra is szívesebben intézzük a számítógép elől. Bár hazánkban is rendkívüli népszerűségnek örvendenek az okos alkalmazások, a telefonok leggyakrabban használt funkciója a telefonálás után továbbra is az SMS küldés, amelyre a válaszadók 80 százaléka használja mobilját.

A mai telefonok és tabletek egy pár évvel ezelőtti laptop kapacitásával vetekszenek, komplett számítógépeket hordunk a zsebünkben. Az egyre nagyobb kijelzők, a felhasználói felület folyamatos optimalizálása és a villámgyors mobilinternet mind abba az irányba mutat, hogy a mobileszközök minél több területen vegyék át a laptopok vagy PC-k szerepét a mindennapokban. Van olyan terület, ahol ez már megtörtént, van ahol még várat magára, derült ki a Samsung Techonomic Index 2015 kutatásából.

A válaszadók 63%-a használ előre nem telepített applikációkat a mobilján, míg a laptopján vagy PC-jén mindössze 33%-uk. Képek és videók készítésében ugyan nem a számítógéppel kell felvenni a versenyt, viszont azokat már egyértelműen szívesebben nézegetjük, vagy osztjuk meg a mobil eszközeinken (63%), mint a számítógépen (39%). Másik felhasználási terület, ahol a megkérdezettek már inkább a telefonjukat részesítik előnyben, az a különböző térkép és helymeghatározó alkalmazások. 59%-uk nyilatkozta, hogy ha valami ismeretlen helyre szeretne eljutni, már inkább az okostelefonjára bízza magát, szemben a számítógépet preferálók 46%-ával, ami érthető, hiszen a telefont útközben is könnyedén elővehetjük.

A kutatás a közösségi oldalak használatára is kitért. E szerint facebookozáshoz szinte ugyanakkora arányban használták a válaszadók az okostelefonjukat (72%), mint a számítógépet (78%), amiktől alig marad el a táblagépek ilyen célú használata (61%). A közösségi tartalmak fogyasztása tehát már egyáltalán nem helyhez kötött tevékenység és a következő években várhatóan még inkább a mobileszközök felé fog eltolódni az ilyen oldalak adatforgalma.

A pénzügyek online intézése egyre inkább általánossá válik, viszont a Samsung kutatásából egyértelműen kiderül, a fentiekkel ellentétben a magyarok ezeket a műveleteket még mindig inkább számítógép előtt intézik. A megkérdezettek kicsivel több, mint harmada szokott az okostelefonján tranzakciókat indítani, ami ugyan jelentős arány, de még mindig jócskán elmarad az online bankolókétól (72%). A másik leggyakoribb internetes pénzmozgással járó tevékenység az online vásárlás, ahol egyelőre szintén a számítógépet választják többen (59%), a mobillal szemben (28%).

"A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) napról napra jobban beférkőzik a mindennapokba, vagyis az eszközeink egyre többet kommunikálnak annak érdekében, hogy még kényelmesebb legyen az életünk. A mobilkészülékek már most a tartalomfogyasztás, az információszerzés és a szórakozás legfontosabb eszközévé nőtték ki magukat, és szerepük a jövőben még fontosabb lesz. Az érintés alapú fizetés és a mobilon történő ügyintézés csak a következő lépés, de pár éven belül épp olyan elterjedt lesz, hogy a telefonunkon keresztül felügyeljük az autónkat, a házunkat, a klímaberendezést és a háztartási eszközeinket, mint ahogy ma az emailjeinket ellenőrizzük." - mondta el Nyilas Orsolya, a Samsung vállalati kommunikációs vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #6
  Attól függ milyen konzol, ha a 2005ben kiadott xbox360ról és egy mai csúcspcről beszélsz, akkor megértem.
  Sirály12: ps4en a legtöbb játék 1080p 60fps (oké wiiun és xbox1on kevesebb, de wiiuból és xbox1ból összesen nem fogy annyi mint a ps4ből)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.10.12. 13:12:33
 • RtoR #5
  Van konzolunk, hetente egy órát megy is...
  A gyermekek meg minecraftoznak, (véletlenül sem xboxon) dotáznak... Nálunk a PC nyert.
 • Sirály12 #4
  Csak addig, amíg a gyerek is felnő kicsit, és rájön, hogy a konzol korlátozott képességéhez képest mennyit nyer a pc-vel. Mert a konzolon a legtöbb játék 720-as, az 1080-as játékokat úgy kell keresgetni, és azok közül a legtöbb 30fps-en repeszt. :) Tényleg jó, gratulálok hozzá!
  Aki minőségi grafikával akar játszani, annak kell egy pc és pont.
  A másik pedig, hogy a fijatalok jelentős része fog pc-n dolgozni, akkor mi is az ami haldoklik? Marhaság.
  Mint ez a sor is a cikkben: "A válaszadók 63%-a használ előre nem telepített applikációkat a mobilján, míg a laptopján vagy PC-jén mindössze 33%-uk. "
  Te láttál már olyan embert, aki a pc-jére nem rakot fel egyetlen programot sem? Akkor mit csinál rajta? :)

  Azért nem fogy annyi pc, mert a pár évvel ezelőtti pc-ken is elmegy minden amire az emberek használni akarják a gépeiket.
  Az én gépem 6 éves, és mindenre elég! És nem, nem gagyi, mert egy négymagos i7-esről van szó 6giga rammal. Ezért nem veszek másikat, de szerintem sokan vannak vele így.
 • Cat #3
  "A Pc ipart mindig is a gamerek húzták, és ez így is marad."
  Csak közben a gamerek megöregedtek, és míg ők továbbra is ott ülnek a PC előtt a kisebbik gyerekekük az okostelefonon játszik nagyobbik meg a konzolon, amit ők vettek neki.
 • RtoR #2
  A Pc ipart mindig is a gamerek húzták, és ez így is marad. A legtöbb okostelefon nyomkorászó ezelőtt se igen használt PC-t semmire, max képek nézegetésére, meg közösségi oldalak miatt. Teljesen értelmetlen erőltetni ezt a "haldoklik a Pc a táblagépek/okostelefonok miatt" marhaságot.

  És igen, én is navigálok a telefonom, mert nem akasztom a hátamra a PC-met, és akkor mi van?:D
 • Macropus Rufus #1
  "telefonok leggyakrabban használt funkciója a telefonálás után továbbra is az SMS küldés, amelyre a válaszadók 80 százaléka használja mobilját.
  A mai telefonok és tabletek egy pár évvel ezelőtti laptop kapacitásával vetekszenek, komplett számítógépeket hordunk a zsebünkben."

  sok egyorrú egy szgép teljesítményével max. telefonál és/vagy esemesezik. Remek.
  Van értelme a fejlesztéseknek...
  Mikor fogják végre belátni, hogy a telefon az elsősorban telefon fog maradni, teljesen mindegy, hogy miket tud még pluszban. Megjegyzem: aki HD/FullHD felbontásban nézi pl. az Facebook-ot, 7"-on az se normális.