SG.hu

Sokba kerül egy sikeres számítástechnikai betörés kezelése

A vállalkozások akár fél millió dollárt is veszíthetnek egy biztonsági incidens következményeként.

A Kaspersky Lab és a B2B International 2015-ös világszintű felmérése - amelyben 5500 vállalkozás és 26 ország vett részt, beleértve Csehországot, Szaúd-Arábiát, Dél-Afrikát, Törökországot, Brazíliát, Mexikót és Kolumbiát - kimutatta, hogy a legköltségesebb biztonsági incidensek között a munkavállalói csalás, a számítógépes kémkedés, a hálózati behatolás és a külső szolgáltatók hibája szerepel. A biztonsági incidensek következményeiből való felépüléshez szükséges átlagos összeg a nagyvállalatoknál 551 000, a kis- és középvállalatoknál pedig 38 000 dollárt tesz ki.

Egy, az IT biztonsági rendszert érintő súlyos incidens rengeteg üzleti problémához vezethet. Ennyire sokféle kár esetében gyakran nagyon nehéz megbecsülni az incidens okozta teljes költséget. A felméréshez alkalmazott módszerek korábbi évek adatain alapultak, hogy pontosan meghatározzák a területeket, amelyekbe a vállalatoknak pénzt kell fektetniük egy biztonsági incidenst követően. Jellemzően a vállalkozások kénytelenek többet költeni a szakértői szolgáltatásokért (az informatikusoknak, ügyvédeknek, tanácsadóknak), és kevesebb lesz a bevételük a kihagyott üzleti lehetőségek és az üzemszünet következményeként.

Minden egyes következmény valószínűsége ugyancsak változó, és ezt a cég méretével egyidejűleg figyelembe kell venni. Ugyanezt a módszert alkalmaztuk a közvetett kiadások becslésére is, amelyeket a vállalkozások a felépülés után elköltenek, de még mindig kapcsolódnak a biztonsági incidenshez. A fent említett összegeken felül a vállalkozások általában 8 000 dollártól (kis- és középvállalkozások) 69 000 dollárig (nagyvállalatok) terjedő összeget költenek a személyzeti, oktatási és infrastrukturális fejlesztésekre.

Tízből kilenc vállalat, amely részt vett a felmérésben, legalább egy biztonsági esetet jelentett, azonban nem minden incidens súlyos, vagy vezet kényes adatok elvesztéséhez. A komoly biztonsági incidensek a leggyakrabban rosszindulatú vírustámadás, adathalászat, valamint az alkalmazottak vagy egy sebezhető szoftver által kiszivárogtatott adatok miatt következnek be. A költségbecslés más megközelítésben láttatja a IT biztonsági esetek súlyosságát, és rámutat a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalkozások eltérő kilátásaira.

A nagy cégek jelentősen többet fizetnek, amikor egy megbízható harmadik fél hibája miatt következik be a biztonsági incidens. A további költséges incidensek közé tartozik az alkalmazottak által elkövetett csalás, a kiberkémkedés és a hálózati behatolás. A kis- és középvállalkozások jelentős összegeket szoktak veszíteni szinte minden fajta incidens esetében, valamint hasonlóan magas árat fizetnek a kiberkémkedésből való kilábalásért, a DDoS támadásokért és az adathalászatért.

“Még nem láttunk túl sok jelentést az IT biztonsági incidensek következményeiről, a valódi pénzveszteségek pontos meghatározásáról. Nehéz egy olyan megbízható módszerrel előállni, amely az átlagot prezentálja, de megértettük, hogy meg kell valósítanunk ezt annak érdekében, hogy üzleti megoldást találjunk a fenyegetések elleni védelemre. Ennek eredményeként van egy listánk azon vállalati fenyegetésekről, amelyek a legnagyobb károkat okozták, azokról, amelyekre szerintünk a vállalkozásoknak a legtöbb figyelmet kéne szentelniük." - mondta Brian Burke, a Kaspersky Lab Market Intelligence Team vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!