Berta Sándor

Nyílt forráskódú videokodeket fejleszt a Cisco

A hálózati eszközgyártó azért döntött így, mert túl magasnak találja a H.264 és a H.265 kodekek licencdíjait.

A Cisco Systems bejelentette, hogy kifejleszti a Thor nevű nyílt forráskódú és szabadalmaktól mentes videokodeket. A Github platformon már el is érhető a Thor első verziója, amelyet Gisle Bjontegaard, illetve Arild Fuldseth programozók készítettek el. A projektben jogászok is részt vesznek, az ő feladatuk azt biztosítani, hogy a munka során ne sérüljenek harmadik fél szabadalmai. A Cisco már régóta dolgozik a kódon és a munkában többek között részt vett a Mozillával is kapcsolatban álló Xiph nevű szervezet.

A társaság azért kezdte kifejleszteni a Thort, mert álláspontja alapján mind a H.264, de különösen a H.265 esetében túlzottan magasak a licencdíjak. Mindez azt eredményezi, hogy a H.265 nem használható bármely hardver- és szoftverplatformon univerzális videokodekként. Emellett fennáll a veszélye annak, hogy jogi eljárások, viták indulhatnak, különösen akkor, ha további olyan vállalatok jelennek meg, amelyek különböző további díjakat követelnek.

A helyzet azután vált súlyossá, hogy a HEVC Advance jelezte: okostelefononként 80 amerikai centes, míg televíziónként 1,5 amerikai dolláros licencdíjat követel a H.265 kodeket alkalmazó gyártókról. A szervezet a bevételek 0,5 százalékát követelte azoktól a cégektől, amelyek a videóikat a H.265 segítségével készítik el. A Netflix például a 2013 januárjában bemutatott H.265-öt használja, mert az eddigi kodekeknél hatékonyabb és a H.264-hez képest a felvételek internetes továbbításakor feleakkora sávszélességet igényel. Emellett előnye, hogy a HD- és a 4K-filmekhez is optimalizálva van.

A Cisco 2013 novemberében jelentette be, hogy a jövőben nyílt forráskódú licenc alatt teszi hozzáférhetővé a H.264 videokodeket, amely így a WebRTC valós idejű kommunikációs protokollhoz is elérhetővé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #4
    de legalább van némi támogatottsága: szoftveresen is dekódolható és szép lassan a hardveres implementáciokat is beépítik a gyártók.

    erre a thornak vajmi kevés esélye van. elkésett.
  • Zoli007 #3
    De nem értem hogy tudnak licencmentes kodeket írni, mikor tudtommal pont az alkalmazott SW algoritmusok állnak szabadalmi oltalom alatt, ezek nélkül meg nem lehet olyan minőségű kodeket csinálni.
  • A1274815 #2
    A kritika, amit láttam róla: átláthatatlan, optimalizálatlan és lassú.
    Személyes: a kód tényleg a legocsmányabb C programozási stílusban lett megírva.
  • saba30 #1
    Ott a Google VP9 -e, mi vele a gond? BSD licenszes.