Gyurkity Péter

Saját chipeket fejlesztene a Xiaomi

A Kínában újra a piacot vezető gyártó jövőre dobná piacra saját mobilchipjeit.

Még az év elején futott be a hír, miszerint 2014 végén a gyorsan növekvő Xiaomi saját hazájában már a vezető szerepet is elhódította, idén pedig további gyors bővülésre számítanak. Ez ugyan a kínai piac tekintetében már korántsem olyan egyértelmű, mint korábban, azonban a gyártó ismét az első helyre ugrott.

A Canalys friss becslése szerint a második negyedévben ugyanis ismét a Xiaomi volt az első, amely a teljes kínai okostelefon-piac 15,9 százalékát uralta saját készülékeivel. A második helyre a szintén hazai szereplőnek számító Huawei futott be, ők a maguk 15,7 százalékával szorosan az első nyomában járnak, míg a szintén kellemes időszakot maga mögött tudó Apple visszaszorult a dobogó harmadik fokára - őket a Samsung és a Vivo követi, ezzel zárul az első öt köre.

A szintén kínai CN Beta portál eközben arról számolt be, hogy a Xiaomi legkésőbb jövőre piacra dobhatja saját tervezésű chipjeit, amelyeket a Leadcore közreműködésével fejlesztenének ki. Az még nem egészen világos, hogy pontosan mely okostelefonok támaszkodnának a saját fejlesztésű példányokra, ám erre valószínűleg a belépő szinten kerülne sor - eddig a Leadcore chipjeit egyetlen típus, a Redmi 2A esetében alkalmazták.

A várakozás szerint a lépéssel a gyártó kevésbé lenne ráutalva a külső beszállítókra, ezzel nemcsak a Qualcomm, de a tajvani MediaTek befolyása is csökkenne. Ami a közeljövőben megjelenő Redmi Note 2-t illeti, itt valószínűleg maradnak a Qualcomm Snapdragon 615 chipnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!